Humlebi Cup 2018 – Talentudvikling, hygge og nyt dommertøj til unge Kreds 6 dommere

Af Caroline Schandorf Andersen, Håndbolddommerklubben Østjylland og Kreds 6:

Datoen har slået fredag d. 13. april – endnu en weekend, endnu et stævne. Denne gang var det Humlebi Cup, som stod for døren. Vi blev indlogeret på Dalgasskolen i Brande i et lokale, hvor pladsen var lidt for træng og lamperne hang lidt for lavt. Dommermæssigt var stævnet velbesøgt af både nye og knap så nye unge dommere. Der var flere nye ansigter og det er jo bare fedt!

 IMG_1504

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5 stolte Kreds 6 dommere ekviperet i nyt sponsordommertøj fra Kempa. Fra venstre: Martin Berker (SHK), Magnus Rasmussen (SHK), Camilla Piekarski (SHK), Caroline Schandorf (HKØ) og Thomas Troelsen (HKØ)

Aftenen gik med en Kahoot (Quiz), hvor vi fik testet de unge dommere i de lidt mere “spøjse” situationer, som kan ske inde for de 20×40 meter. Her blev det tydeligt at det var “ulykkernes” dag, haha. Der blev skabt en god diskussion, hvor de små hoveder blev fyldt med klogskabens ord. Efter al den nye viden, var det tid til at slappe af på de ny oppustede madrasser, men det kan jo også blive for kedeligt. Nogen var i drillehjørnet. Jokes, puder og fine kommentarer fløj flittigt gennem rummet – og lad os bare sige at girlpower er undervurderet!

Lørdag blev vi spredt rundt i de forskellige haller. Fem af os skulle til Rask-Mølle hallerne, hvor udvikler Ole Futtrup ventede os. Dagen stod på med nye udfordringer til os alle. For selvom kampene er på lavt niveau, kan vi altid lære noget nyt. Camilla og jeg fik lært den unge dommer Thomas Troelsen op i 2-dommersystemet. Han udviste gå-på-mod og tog det hele i strakt arm. Derudover dømte vi kampe med hinanden, på tværs af makkerpar og køn – Det er jo altid rart med nyt kød, eller… Et photoshoot i det nye flotte dommertøj skulle der jo også til. Vi poserede flot og nydeligt, mens Ole Futtrup agerede fotograf – en ting han også mestrer. Om aften var der fællesspisning, og efterfølgende blev der lavet en masse buler i bowlingbanen og væltet en masse kegler.
Søndag stod på finaler. Thomas fik på baggrund af sin præstation lørdag, æren af begge U10 finaler med henholdsvis Camilla i pige-finalen og jeg, Caroline i drenge-finalen. Der var høj tænding og pres i kampene, men hovedet blev holdt kold – flot siger jeg bare! Magnus og Martin stod for U12 drenge- og U14 pigefinalerne, hvor vi fik set den kære Magnus Rasmussen tage en flot spurt tværs over banen. Formålet: tjaa det kan diskuteres, haha. Selv stod Camilla og jeg for U12 pige- og U14 drengefinalerne. Vi fik vist hvordan det skulle gøres (eller ikke skulle gøres 😛 ) i en meget hårdt spillet U14 drenge finale, hvor der var knald på fra starten. Der blev efterfølgende lavet en åben udvikling, hvor de nye dommere også lyttede øre.

Udfordringer, socialt samvær og en masse kampe, er bare få ting der hører et stævne til. Der skal lyde en stor tak til de andre deltagende dommere, udviklere samt andre, som har været inde over dette stævne. Det er altid en fornøjelse!

Historisk tøjaftale for alle håndbolddommere i Kreds 6

IMG_1503

Et stort ønske om at skabe sammenhængskraft på tværs af de 3 håndbolddommerklubber i Jydsk Håndbold Forbund Kreds 6, er gået op i en højere enhed. Takket være Spar Nord og Festina Watches, der er gået sammen om et hovedsponsorat og

ligeså vigtigt med NykreditSport 24 og tøjmærket Kempa, der har indgået eksponeringsaftaler, er det flot lykkedes at få samtlige aktive håndbolddommere klædt i samme uniform. Vi i styregruppen er imponerede over at lande sådan en aftale, der nærmest er eksistentiel for vores evige kamp for, at holde sammen på håndbolddommerne.

Vi har i dag en stor mangel på håndbolddommere, men denne historiske aftale gør det muligt at skabe fællesskab og synlighed. Nye håndbolddommere bydes velkommen i et miljø, hvor vi gør meget ud af uddannelse. Vi skaber trygge rammer og vores virke drejer sig i høj grad om, at skabe kendskabsgrad, at skabe værdier til en dannelsesrejse, for et ungt menneske, der skal ende op med ledelsesevner der også er meget brug for udenfor håndboldbanen.

Jydsk Håndbold Forbund har et stort ønske om at knække kurven, hvor alle håndboldkampe skal ledes af en uddannet håndbolddommer. Netop derfor er erhvervslivet støtte til dommerne i Kreds 6 uvurderlig stor. Vi afholder løbende dommerkurser, hvor interesserede har mulighed for en spændende uddannelse til håndbolddommer
– kontakt Kasper Pedersen på kasperdenher@gmail.dk
Endnu engang tak i stor respekt for støtten til Spar NordFestina WatchesNykreditSport 24 og Kempa.

Styregruppen
Palle Bækby, Kredsformand
Henrik Mouritsen, dommerudvalgsformand
Mike Thygesen, formand Håndbolddommerklubben Østjylland
Ole Futtrup, partneransvarlig for styregruppen under Kreds 6.

IMG_1504

 

 sparnord + festina

 

Vigtig info fra kredsen vedrørende spørgeskemaer og dommersamtaler

Udviklingsplan-JHF-Kreds-6 2018

Dommersamtaler 2018

DSC_4269

 

 

 

 

 

 

Påsætter Georg Danielsen informerer:

 

Kære alle, så er vintersæsonen endegyldigt ved at være forbi – der afsluttes med U16 og U18 DM i Skanderborg den 21-22/4 – så har i lyst til at se fremtidens stjerner er det stedet at være i weekenden.

Lige så hurtigt som vintertuneringen slutter starter sommerturneringen både i DGI og JHF kreds 6 niveau i år primært indendørs – men der er også lidt gammeldags udendørs græshåndbold 🙂

MEN jeg ved af erfaring at der er mange af jer der vil have en velfortjent pause fra håndboldgerningen i nogle måneder eller 3 og hvis det er sådan DU har det vil du da ikke gå og fjerne din tilgængelighed i haandoffice ( og sætte din tilgængelighed på igen til efteråret )så jeg ikke påsætter dig forgæves og du skal ikke bruge tid på at melde afbud til påsat kamp.

HUSK —HUSK Hvis du ønsker at dømme eller blive beachdommer i den kommende sæson skal du tilmelde dig via dette link:

http://www.haandbold.dk/forbund/jhf-kreds-6/aktiviteter/beach-handball/bliv-beach-dommer/

Bemærk dato og tid Torsdag den 26. april kl. 18.00 til 20.30 i Funder hallen, Skolevej 7A, 8600 Silkeborg

Som noget nyt indbyder DU alle dommere fra G4 til D3 en samtale om deres dommerfremtid – se vedhæftet filer. I sender ønsket sted og tid afsted til mig der så forsøger at koordinere møderne for DU efter jeres ønsker.

Ellers ønskes I alle et godt forår og god sommer med tak for indsatsen og samarbejdet i sæsonen2017/18

Venlig hilsen
Georg Danielsen

Dommerpåsætter

Rolig generalforsamling i Håndbolddommerklubben Østjylland med hygge, grillpølser og snak om det nye dommertøj

Af Bjarne Hay, webmaster, Håndbolddommerklubben Østjylland.

Årets ordinære generalforsamling blev afholdt i de vante rammer på hjemmebanen i Gedved, onsdag den 18. april. Forårsvejret var endelig slået igennem og 35 dommere var mødt op. Der blev hils og snakken gik.

Formand Mike Thygesen bød velkommen på bestyrelsens vegne og foreslog igen…. igen Leif Andersen, som dirigent. Leif kunne konstatere at generalforsamlingen var lovligt indvarslet og dermed beslutningsdygtig.
Dagsordenen skal følges, men generalforsamlingen blev suspenderet og selvom nogle yngre kræfter synes tiden er løbet fra pokaler, er det bare ikke sådan det kører i HKØ!

DSC_5383

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den første pokal blev uddelt til Jeff Riegels, der modtog pokalen for sit høje dommerniveau og engagement uden for banen. En stor del af forsamlingen undrede sig over at en importeret sjællænder kan få pokalen det første år i hovedlandet, og der faldt et par kornede bemærkninger.

Der var også en pokal til ungdommen, og også her er det Caroline Scandorf Andersens første dommerår i HKØ. Hun fik pokalen for at være rykket fra gruppe 4 til gruppe 1. Hun har desuden gjort et stort arbejde for at holde sammen på gruppen af unge dommere i Kreds 6, senest til Humlebi Cup i Give, hvor de unge dommere fra kredsen var samlet i sidste weekend. 

Der var sendt skriftlige beretninger ud, men Mike Thygesen havde kommentarer til sin beretning. Han sagde, at der er brug for nye impulser i en tid med udfordringer, det grå hår er stadig dominerende i dommerstanden, og vi skal bruge flere unge dommere. Mike sagde, at dommerklubben er ved at få tag i de unge dommere, og man laver tiltag for at fastholde dem. Kun herved kan man holde en kvalificeret dommerstand.
Mike glædede sig over, at Spar Nord er tilbage som sponsor i dommerklubben, og han sluttede af med at sige, at man vil prioritere de sociale arrangementer og sammenholdet.
Der var eksempelvis et socialt arrangement med ølsmagning i Hatting den 23. februar.

Henrik Bak er tiltrådt som ny udviklingsansvarlig efter jul, og han lagde ud med at sige, at der fra 1/2 til 26/3 er foretaget 59 vejledninger og udviklinger i HKØs regi. Det dækker de 30 lokale dommere, der er. Alle har været påsat, men det er desværre ikke alle der er blevet udviklet. Det er bl.a. sket fordi, der er udviklere, der er blevet fjernet fra kampene for at selv at dømme kampe. Kredsen har den holdning, at alle kampe skal dækkes. Henrik sagde, at man fortsætter dialogen med kredsen om dette.

HKØ har i år fået uddannet 7 nye dommere, hvoraf de 5 er blevet fastholdt. Det blev betegnet som fornuftigt.

Henrik Bak sluttede af med de oprykninger, der har været: Caroline Schandorf fra gruppe 4 til gruppe 1, Per Fischer fra gruppe 3 til gruppe 2. Følgende er rykket til gruppe 4: Max Ifversen, Jonna Lund, Helle Andreasen og Thomas Troelsen. Martin Vestergaard er igennem vejledersystemet og dømmer U10.

Torben Løvborg aflagde som kasserer regnskabet og budgettet for det kommende år. Det har været dyrt at afholde vores 50 års jubilæum sidste år samtidig med, at der også er brugt penge i forbindelse med anskaffelsen af det nye KEMPA dommertøj.
Dommerklubben har dog stadig en fornuftig egenkapital.

Ved fremlæggelsen af næste års budget sagde Torben Løvborg, at der også her skal sættes penge af til arrangementer for unge dommere.

Klubbens medlemmer kan stadig benytte sig af idrætsklinikken på Langmarksvej i Horsens. Den har åben hver mandag. Vi betaler til det, så brug den endelig!

Torben sluttede af med at sige, at HKØ støttes af 32 sponsorer, der alle kører på hjemmesiden.

Så var det tid til punktet: Valg af bestyrelsesmedlemmer og her blev Henrik Bak genvalgt, mens de unge dommere i klubben blev repræsenteret ved Caroline Schandorf Andersen, idet hun blev valgt. Kenneth Dam blev genvalgt som revisor, mens Henrik Udsen blev genvalgt som 1. revisorsuppleant.

Så blev det tid til punktet eventuelt….. og en rigtig god debat.

Der blev spurgt til, om man stadig må dømme i det gamle dommertøj. Svaret er: NEEEJ!
Hvordan kan man komme af med det. Svar: BRÆND DET!

Der blev foreslået et ungeudvalg under bestyrelsen. Næstformand Ole Futtrup svarede, at et sådant har man allerede og det har været med til planlægning og afvikling af Humlebi Cup. Fra HKØ var det Caroline Schandorf, Kalle Thygesen og Jeff Riegels fra DU, der deltog.

Der var heldigvis også en god debat om rekruttering af unge dommere, og bestyrelsen er klar til tale med de dommerklubber, der har gode erfaringer med at få mange nye dommere.

Formand Mike Thygesen indskærpede, at hvis man er blevet utilfreds med noget, skal man kontakte formanden i HKØ, der så vil kontakte de relevante i systemet. Man skal følge forretningsgangen her.

Jeff Riegels tog ordet og sagde at man fra DUs side gerne vil have åbenhed. Man vil lave en nyskabelse, der hedder: “Dommersamtaler”, det vil omfatte spørgeskemaer og dage, hvor man i de tre dommerklubber kan møde repræsentanter fra DU. Man vil gerne lære især breddedommerne at kende og desuden udveksle ideer med dem. De tre steder er: Gedved, Voel og Grindsted.

Henrik Mouritsen, DU formand tog ordet og sagde, at det er vigtigt, at breddedommerne bliver efteruddannet, der har allerede været kørt et breddedommerkursus i Grindsted med Jørgen Svane Sørensen som instruktør.
De skal således være dommere fra gruppe 1 til gruppe 4.

Dirigent Leif Andersen afsluttede generalforsamlingen og takkede for god ro og orden. De gode dufte fra pølsegrillen havde efterhånden bredt sig til lokalet, så folk styrtede ud til en gang grillpølser med brød og læskende drikke til. Helt sikker aftenens højdepunkt. Stor ros til chefgrillmaster Torben Løvborg og hans assistent Henrik Bak. Snakken gik og folk blev længe og hyggede sig.
Vi skal også lige huske at sige tak til Gedved IF for lån af klublokaler igen.
Tak for en meget fin generalforsamling, der er opstartmøde den 5/ 9. Opdater Håndoffice allerede nu!

Rødspætte Cup Frederikshavn, Påsken 2018

Af Martin Ritto, HKØ og Kreds 6

Klokken er 14.37, det er skærtorsdag og vejret er trist. Det er humøret til gengæld ikke for på Clemens i Nim, er Kasper Commerou Pedersen og Christian Nicolajsen netop ankommet. Begge de unge herrer sidder klar i bilen til turen mod Frederikshavn, og venter blot på at undertegnede får pakket de sidste ting. Årsagen er selvfølgelig den årlige påsketur til Rødspætte Cup som håndbolddommer. En begivenhed som alle der har været med ved, er noget man ser frem til, med stor fornøjelse.
Vi er en smule presset på tid. En tur på 223 Km, i sådant et selskab, kræver sine ”pit stop” på vejen. Og vi skulle jo nødig komme for sent, da vi er inviteret til fødselsdagsmiddag af Kristian Kolstrup Møller kl.17.30 på Frida – et hyggeligt sted, med en fremragende grillbuffet. Vi nåede det til tiden og alle var glade, indtil vi fandt ud af, at vi selv skulle betale regningen – der havde vi nok for høje forventninger til den gode Møller. Ellers en fremragende tradition, som efterhånden er gentaget mange år i træk. I år var vi over 20 der mødtes til spisning.

Vi bliver, som altid, indlogeret på Ungdomsborgen, et fremragende sted. Her er der flere rum, hvor vi pumper vores luftmadrasser op (nogen flere gange end andre). Der er et fint køkken, vi kan lave mad i, det er jo vigtigt med sund kost, når man skal dømme så mange kampe, som vi gør. Men vigtigst af det hele, er det et hyggerum, med sofaer og borde, hvor vi kan evaluere om aftenen. Nogen gange til lidt sent på aftenen….

30698777_10154754754429649_5009817675606523904_n
Christian Nicolajsen, Kasper Commerou og Jakob Hansen slapper af efter 8 hårde kampe på samme dag

I år var vi hele 14 kreds 6 dommere, som dømte til Rødspætte Cup, der overnattede på borgen. Men vi havde også DU formand Henrik Mouritsen, og udvikler Ole Futtrup med, fra fredag til søndag. De brugte det meste af deres påske på, at udvikle 4 af de par, som kredsen havde sendt afsted – stort cadeau til dem. Det rygtedes hurtigt, at der var blevet delt mange roser ud til de par, de havde set på. Og det blev vist også til en enkelt lille skideballe. For som ligadommer, Jakob Hansen, sidste år udtalte til verdenspressen: “så går vi jo ind til alle kampe, med samme indstilling, som var det en ligakamp”. Ca halvdelen af dommerne fra kreds 6, var fra HKØ. Og flot repræsenteret, lige fra ligadommer til serie 3 dommer. Det er sku stærkt! 

For første gang, i den tid jeg har været med, og faktisk i al den tid jeg har været dommer, var alle kreds 6 dommere ens i påklædningen. Det var fedt! Vi har været så heldige i kreds 6, at et par meget kyndige folk, har gjort et fremragende stykke arbejde, og skaffet sponsorer til, at samtlige dommere i kredsen ser ens ud. I hvert fald i påklædningen… Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der har været skeptiske miner angående det nye tøj. Forfængeligheden lever bestemt også i dommerverdenen. Men al skepsis og tvivl blev gjort til skamme – tøjet er mere end godkendt. Det ser godt ud, det er behageligt og praktisk at dømme i, og alle er ens – det giver samhørighed.

Så en stor tak herfra og “thumps up” – det er så godt arbejde! 

Vores primære opgave er selvfølgelig at få dømt en masse kampe og afviklet Rødspætte Cup på bedst mulige måde. Og vi får bestemt også dømt mange kampe. Stort set alle dommere dømte mindst 8 kampe om dagen, nogen endda flere, af 2×15 minutter. Det er hårdere end man tror, ikke blot for kroppen, men bestemt også for hovedet. Jeg var igen i år så heldig, at jeg dømte i “trekløver” med Jakob Hansen og Kristian Kolstrup Møller. Det er ikke første år det er sket, og formentligt heller ikke sidste. For mit eget vedkommende er det selvfølgelig meget lærerigt at dømme med to dommere fra Elitedommergruppen. Og selv om at alle kampe ikke er på lige højt niveau, så er der ingen tvivl om, at jeg får noget med hjem derfra. Og ikke blot ondt i højre øre…

Efter 8-10-12 timer i hallen, alt efter hvordan ens kampprogram har set ud, så trænger man til, at komme hjem og hvile hovedet og kroppen. Når man har gået så lang tid, og hørt på horn, bjælder, fløjter, til tider mindre kloge trænere eller tilskuere – så er man altså bombet bagefter. Så er der simpelthen ikke noget bedre end, at komme tilbage på “Borgen” og hygge med ens dommerkollegaer. Det foregår selvfølgelig ved en meget grundig evaluering af dagen, over en enkelt øl eller sodavand, til et stykke roligt musik. Det er bare ”oki- doki”! Vi går ofte tidligt i seng, da de fleste skal dømme kl. 8, samme dag som de går i seng…

De fleste dommere tager hjem om søndagen. Men igen i år var min makker Jakob og jeg så heldige, at få finalekampe om mandagen. Kristian Møller fik selvfølgelig også kampe mandag, men der dømte han med sin normale makker, Kim Borup. Kreds 6 havde også et andet par, som fik en finale – Kasper Commerou og Christian Nicolajsen. De fik U12 Pige finalen. En meget velspillet finale mellem lokalrivalerne Frederikshavn og Strandby Elling. Pigerne lagde an med en utrolig god omgang håndbold, og dommerne fulgte selvfølgelig op. Fed stemning med både indløb, musik og speaker. Og ikke mindst et godt publikum. Jakob og jeg tog os af U14 drenge finalen, ligesom sidste år. Det var bestemt en finale værdigt. Holdene gav hinanden kamp til stregen og havde et rigtig fint niveau. Vi håber selvfølgelig, at dommerne kunne være med også….

Til sidst er der blot én ting at sige herfra, og det er tak til alle dem som var med. Det var som altid en kæmpe fornøjelse, vi ses igen om et år.

no images were found

School World Championship 2018 in Doha, Qata

Følgende beretning tager udgangspunkt i vores utallige og fantastiske oplevelser, som vi fik til verdensmesterskaberne I skolehåndbold I Doha i  Qatar. Der var afrejse 20.02 og hjemkomst 01.03.

Af Kalle Thygesen

Dag 1 – rejsedagen:

Tirsdag den 20. februar 2018 kl. 10.00… ventetiden, forberedelserne og alt det hårde arbejde var ovre. To unge håndbolddommere var nu på vej ud til deres hidtil største opgave, nemlig at deltage ved VM i skolehåndbold i Qatar. Det hele startede med at min udmærkede makker, Jacob, og hans søster Louise hentede mig på adressen i Horsens, hvorefter vi kørte ned til Horsens Banegård, hvor vi skulle med toget fra Horsens til Hamborg. Traditionen tro kunne vi ikke krydse den første 7-eleven, uden at Pagh skulle sikre vores energidepoter, hvilket resulterede i 2 store kopper kaffe til togturen. Ved ankomsten til Hamborg fik vi hurtigt tjekket vores bagage ind, og fandt os ret hurtigt til rette i lufthavnen med lidt at spise. Fra Hamborg skulle vi flyve til London, en lille smut-tur på ca. 1,5 time, inden vi fra London skulle flyve til hovedstaden i Qatar, nemlig Doha. Vi var endelig afsted, på vej ud på vores for alvor første internationale eventyr med verdens fedeste hobby, nemlig håndbolddommergerningen.

opload_ 1
Opstilling og billeder skal der til ved store og internationale begivenheder

Dag 2 – ankomsten:

Vi landede tidligt morgen i Doha International Airport, hvor vi blev hentet af vores chauffør, som kørte os til Mariott Hotel, som lå 15 minutters kørsel fra lufthavnen. Ved ankomsten til hotellet fik vi tjekket ind, og blev tildelt vores rigtig fine hotelværelse, fik hilst på de 2 delegerede Monica fra Sverige og Morten fra Norge. De havde ansvaret for alle dommerne til turneringen, herunder opgaver som at påsætte dommere til kampene, skabe nogle klare retningslinjer for os dommere og egentlig bare sørge for, at vi kunne koncentrere os om det allervigtigste, nemlig at dømme nogle håndboldkampe. Det var også her, at vi fik besked om, at den første officielle samling alle dommerne i mellem ville være kl. 20.00 efter aftensmaden samme aften. Det havde været en rigtig lang rejse, så nu trængte vi til et kort visit i fitnesscenteret, hvorefter vi skulle have en middagslur.
Det første møde skulle til at begynde for de 19 dommerpar fra 17 forskellige lande, samt en række delegerede fra tilsvarende forskellige nationer. Lande som Tyskland, Brasilien, Marokko, Grækenland, Norge, Rumænien og mange andre var repræsenteret. På selvsagt samme møde blev vi nomineret til vores første kamp, kampen i mændenes grupperunde mellem Kroatien og Serbien dagen efter.


Dag 3 – første kampdag:

Når man er afsted til en slutrunde, bliver dagene meget intense og meget ensartede, på en rigtig fed måde. Man starter de fleste dage med et kort morgenmøde, hvor dagens fokuspunkter lige bliver skitseret, hvorefter man kører i hold på 3-5 dommerpar ud til de respektive haller, hvor man så ser de andre dommerpar dømme. Man har på morgenmødet fået nogle fokusområder, som man skal kigge på ved de andre dommerpar – dette kunne eksempelvis være progressiv bestrafning eller kropssprog. Efter kampene evaluerer man sine observationer med dommerparret, inden de har den officielle evaluering med den pågældende observatør. Vores første kamp gik lige, som vi kunne have ønsket, og vores præstation var rigtig god, vi havde meldt vores ankomst og gjort et rigtig godt indtryk på den delegerede.

Dag 4 – blandede følelser:

På aftenmødet i går skulle vi som det eneste par i turneringen…. sidde over. Vi var ikke nomineret til nogen kamp på dag 4. Så begyndte spekulationerne for alvor at gøre sit indtog. Havde vi ikke performet godt nok? Kunne det virkelig passe, at vi var blandt dem, som havde klaret sig mindre godt på første kampdag. Jacob og jeg aftalte, at det eneste rigtige vi kunne gøre, var at fokusere på vores egen indsats og så måtte resultaterne jo komme herefter. Vi besluttede os til, at se mange af vores kompetente kollegaer i aktion som overhovedet muligt.  Da vi kom tilbage fra hallen, nappede vi en løbetur.

På aftenmødet blev vi igen nomineret til en kamp, denne gang mellem Ungarn og Serbien i damernes turnering. YES! Vi skulle endelig i aktion igen, det føltes som evigheder at sidde over en hel dag, og vi var klar til at sparke … i morgendagens kamp.

Dag 5 – tilbage i aktion og en tur i ørkenen:

Alle kampene startede i dag ret tidligt da alle dommere, spillere, trænere, delegerede mfl. var inviteret til en såkaldt ”Wintercamp” for at opleve noget af Qatar’s kultur. Denne ”Wintercamp” var et stort område, som lå lige midt i ørkenen, hvor der fra små boder blev serveret delikatesser fra samtlige nationer. Der var installeret en basketballbane, en fodboldbane, mulighed for at ride på kameler, prøve buggy-carts og meget mere. Vi var afsted til dette arrangemenet, der varede hele eftermiddagen og aftenen. Vi spiste i ”Wintercampens” VIP-område, hvor der blev serveret en masse lokal mad, hvilket passede den madglade Jacob Pagh aldeles glimrende. Til dette arrangement fik vi snakket med en masse gode kollegaer, spillere og trænere fra de danske deltagende hold: FCM og Sine Sportscollege.

Da vi kom tilbage på hotellet blev der afholdt et kort aftenmøde, hvor vi blev nomineret til en kamp mellem Israel og Rumænien på den næste kampdag.

Dag 6 – en dag på kontoret og et smut forbi Doha Skyline:

Vi var som sagt nomineret til at dømme Israel mod Rumænien. En kamp som Israel vinder med 15-20 mål, jeg kan faktisk ikke huske det. Men det var en af de dage, som vi alle sammen kender til, nemlig en dag på kontoret, hvor vores allerfornemste opgave blev at dømme mål i begge ender. Vi fik afviklet kampen til alles store tilfredshed, hvilket jo er en kunst i sig selv.

Om aftenen kørte vi en tur med vores dommerkollega fra Qatar, Kahleed, som gav os en guidet tur rundt i Doha. Det var et privilegie af en anden verden, at vores ”tourguide” var født og opvokset i Doha, så han kendte til samtlige afkroge i byen på både godt og ondt. Folkene fra Qatar er meget gæstfrie og har et ekstremt højt serviceniveau, hvilket vi også mærkede, da Kahleed lod os smage på lokale delikatesser, herunder carag, som er en slags kanel the, og deres bud på en Döner-kebab. Vel og mærket uden beregning. Thank you my friend!

Opload_2
To danske dommere i sort og klar til at dømme en VM finale: 
Jacob og Kalle

Dag 7 –  to vidt forskellige måder at spille håndbold på:

I dag var vi nomineret til mændenes kvartfinale mellem Tyskland og Brasilien. To håndboldnationer, hvis indgangsvinkel til sporten er vidt forskellige. Sydamerika vs. Europa. Dette kunne sagtens mærkes på banen. Et brasiliansk hold som spillede et meget offensivt forsvar samtidig med, at de spillede meget fysisk hårdt håndbold. Dette blev vores indtil videre absolut sværeste kamp med mange udvisninger og en del uro generelt. Vi løste opgaven til vores norske delegerede, Per Mortens store tilfredshed, og han var glad for at have set os stå for presset i en ligeledes svær kamp – så det var jo et fantastisk skulderklap.

Eftermiddagen og aftenen gik med aftensmad, en tur i fitnesscenteret og realiseringen af vores første målsætning – nemlig at blive nomineret til en semifinale.

Dag 8 – en kæmpe forløsning:

I dagens anledning var vi nomineret til at dømme mændenes semifinale mellem Tyskland og Polen. Det blev aldrig nogen specielt køn affære, en kamp hvor Tyskland ender med at vinde overbevisende, og vi er hele kampen igennem i fuld kontrol og bliver aldrig rigtig presset.

Efter dagens semifinaler mm., var alle dommere og delegerede inviteret med til gallamiddag med hele ISF, som er det internationale skoleforbund, hvor vores danske ven Tom Christensen er repræsenteret. En fantastisk middag, med rigtig mange gode indtryk, heriblandt hyldest til de mange frivillige deltagende fra de forskellige nationer – som fik overrakt gaver og store samt velfortjente klapsalver.

Vi vidste jo alle sammen godt at turneringens ”final meeting” var lige på trapperne, hvilket også tydeligt kunne mærkes i lokalet, da døren blev skubbet i af chefen for dommerne, Per Morten…

På den sidste spilledag skulle der spilles 15-17 kampe, alle hold skulle i aktion, og de forskellige hold skulle indplaceres. Derfor skulle stort set samtlige dommere også i aktion. Nomineringen foregår på den måde, at de lavest rangerende kampe bliver påsat først og så kravler man ellers op ad rangstigen. Så i denne situation sidder størstedelen af alle dommerne og beder til, at det ikke er deres land som bliver læst op næste gang. De første par kampe bliver nomineret, og ordet ”Denmark” er endnu ikke blevet nævnt – Jacob og jeg, som i øvrigt sidder ved siden af hinanden, har løbende øjenkontakt med hinanden, og vi begynder ligeså stille og tro på at miraklet måske kunne være på trapperne. Kampen om 3-4 pladserne var nomineret til vores tyske venner, og så gik puslespillet op….

”Et kæmpe stort tillykke til Danmark, Kalle og Jacob, I skal dømme VM finalen i kvindernes turnering i morgen”.

Så brød hele lokalet ud i store klapsalver og skulderklap fra samtlige dommere – en fantastisk fornemmelse suste igennem kroppen… Vi var nomineret til en finale ved vores første slutrunde. Men vi var samtidig også nødt til at beherske os lidt i vores jubelscener, da vi jo vidste, at der måske sad 5-6 andre dommerpar, som inden mødets start, vidste at de også var potentielle kandidater til finalekampene.

Nu var det tid til at komme i seng… Vores vigtigste kamp nogensinde var jo lige om lidt.

Dag 9 – finaledagen:

Jeg husker, da jeg slog øjnene op på finaledagen, og kiggede over på min udmærkede makker der lå i dobbeltsengen ved siden af mig, vi kunne godt mærke, at det her var noget helt specielt. Sommerfuglene sad allerede lidt ude på tøjet, og vi havde nu 4 timers tid der skulle gå, før bussen kørte os til Al Atiyah, hvor finalerne skulle spilles. Vi startede med en let omgang morgenmad, efterfulgt af et træningspas i hotellets fitnesscenter. Vi gik vi en lille tur ned forbi havet, inden vi lagde os et par timer og begyndte at intensivere vores fokus – der var nu kun 2 timer til at vi skulle afsted.

Kl. 13.50 lokal tid i Doha, indmarchen til kampen mellem Ungarn og Tyskland, dette års kvindelige VM-finale, var skudt i gang – det var en ubeskrivelig fornemmelse, pulsen buldrede derud af i ren og skær spænding. Nu var det tid til kampstart, kampen blev fløjtet i gang, og lige pludselig stod man midt i det hele, hvor man efter første kendelse, ikke skænkede det en tanke.. nemlig at man stod midt i en VM-finale. Nu var vi i vores komfort-zone, nemlig som håndbolddommere på de 40 x 20 meter. Det blev en kamp, hvor Ungarn spillede Tyskland baglæns ud af Al Atiyah, og vores præstation blev krediteret med en ”excellence performance” fra den internationale delegerede, Monica Haagen fra Sverige.

Det hele var veloverstået, og nu skulle vi i bad, inden vi skulle se en fantastisk finale i mændenes turnering, mellem Tyskland og Østrig, hvor vores gode venner fra Ungarn skulle passe fløjterne.

Den sidste aften var de fleste af dommerne samlet i hotellets udendørs bar, med udsigten til hele ”Doha Skyline” hvor det blev til et par øl, røverhistorier og refleksion over en rigtig spændende og lærerig uge i håndboldens tegn.

Et kæmpe stort tak skal lyde til:

  • ISF (International School Sports Federation) for at afvikle en fantastisk turnering.
  • Tom Christensen fra Danmark, som under hele tuneringen tog sig af os.
  • Per Morten og Monica for at knokle benhårdt i så mange dage, for at gøre vores arbejdsbetingelser fantastiske.
  • HKØ samt alle dets medlemmer for den evige opbakning til vores dommergerning.
  • For ikke at glemme alle de dygtige delegerede samt dommere som deltog i turneringen i Qatar.

 

Tak fordi I læste med…

Jacob og Kalle