Jonna og Helle debuterede sammen i topkamp i Balle Skolehal

Af Bjarne Hay, webmaster HKØ, Fotos: Henrik Hansen

Lørdag den 23. marts 2019 dømte Jonna Lund og Helle Andreasen topkampen i U16 Drenge A mellem ØBG Silkeborg 2 og Silkeborg Voel i Balle Skolehal. Det blev en god og lærerig oplevelse for de to dommere, der blev udviklet af Henrik Hansen. Glæd jer til anden del af miniserien om de to kvindelige dommerpar i HKØ, der fik debut sammen med en uges mellemrum.

Opstilling før kampen: Helle, Henrik og Jonna reglementeret påklædt

Opstilling før kampen: Helle, Henrik og Jonna reglementeret påklædt


Spillede sammen i Horsens Håndboldklub:

Helle Tømmerby Andreasen er 53 år, og hun er gift med Jan Sørensen, der som Helle spillede håndbold i Horsens Håndboldklub.

Sammen har de datteren Frederikke på 23 år, der også har spillet håndbold.
På 16. år er hun ansat ved Puma Danmark i Skanderborg, hvor hun blandt andet sørger for, at alle landshold under DHF er klædt på. Før det var hun ansat ved Sportmaster, Hans P Sport i Horsens, så altid inden for sportens verden.

Helle Andreasen bor og er vokset op i Dagnæs kvarteret. Her har hun siden 8- 9 års alderen spillet håndbold i Dagnæs Hallen i Dagnæs IF, der senere blev til Horsens Håndboldklub. Det var en “80’ er- tid” med et fantastisk klubliv og skiftende frisurer hos pigerne. Det var her i teenageårene, at hun fik sit kælenavn, “Krølle”. Det hænger stadigt ved!

Helle Andreasen:
-Da jeg var 13 år fik jeg fornøjelse af at træne nogle U10 piger….Og så hang jeg fast i den verden. Jeg var træner i ca 25 år, og sluttede af med 4 år i det som dengang hed: Danmarkserien Damer.

-Nu er håndboldkarrieren slut, og jeg spillede min sidste kamp sidste år på klubbens serie 2 damehold.
Så nogle år er det blevet til i diverse ungdomsrækker, og på klubbens 2. hold, hvor vi i Horsens dengang havde 1 division. De sidste 20 år spillede jeg i serie 1 og serie 2. I en periode på 2 år var jeg også en del af Horsens Håndboldklubs bestyrelse,  hvor jeg var senioransvarlig, siger Helle Andreasen

Makkeren Jonna Lund er 52 år og biolog i Natur og Miljøafdelingen i Horsens Kommune. Hun er gift med Johnny Nygaard, der gennem mange år var en frygtet divisionsspiller i HH,  og de bor i Hedensted, sammen har de børnene Freja på 18 år og Magnus på 22 år. De spiller selvfølgelig begge håndbold.

Jonna Lund:
-Jeg har spillet håndbold i mange år. I mine ungdomsår spillede jeg i Østjysk HK. og som senior spillede jeg i Horsens Håndboldklub. Dengang rykkede vi hele vejen op i 1. div, som var den bedste række. Gennem årene har jeg fungeret som træner, holdleder, forælder og almindelig hjælper i begge klubber.

Dømte en god kamp i en intens og fair spillet kamp

– Dagens kamp i U16A drenge i Balle Skolehal var mellem nr. 1 og 2: ØBG og Silkeborg  Voel. Det var Jonnas og min første kamp som 2 dommere sammen.
Spændt bliver jeg samlet op af Jonna, og vi tager turen sammen til Silkeborg. Vi vender de ting, vi skal have fokus på: Kommunikationen mellem os, progressive bestrafninger herunder straf fra start og bænken, siger Helle Andreasen

-Helle og jeg drøftede først, hvad vi hver især ville have fokus på, og hvilke svagheder, vi ser vi har hver især. Før kampen havde vi en snak med Henrik omkring kampens afvikling, og hvad han ville vægte, supplerer Jonna Lund.

Balle Skolehal bød desværre ikke på de store faciliteter for de to dommere. Alt var fyldt op og det gik ud over dommerne.  

-Henrik Hansen venter os i Silkeborg. Vi får klædt om på et ledigt toilet, ja andre muligheder var der ikke. Jeg skal måske lige nævne, at det var uden Hr. Hansen …Vi vender hurtigt med Henrik, hvad vi har fokus på og så lidt opvarmning, siger Helle Andreasen.

Jonna supplerer:
-Kampen forløb godt. Det var 2 gode hold, som spillede tempofyldt håndbold, men som også spillede fair. Der var derfor kun få eftertacklinger eller lignende, som vi vurderede som regelbrud. Vi lavede selvfølgeligt nogle fejl, det er svært at undgå, da vi jo også er i gang med at lære. Vores fejl var dog på ingen måde kampafgørende.

-Da de to ikke har dømt sammen tidligere, var det vigtigt for dem, at de hurtigt fandt en fælles linje, og heldigvis viste det sig, at de havde den samme opfattelse af, hvor linjen for frikast, lovlige tacklinger og lignende skulle være. Det ene holds træner forsøgte især i første halvleg, at påvirke deres linje, men efter en advarsel og en 2 minutters til bænken, forstod han budskabet, og resten af kampen blev afviklet i god ro og orden.
Det ender i en tæt kamp, hvor vi får holdt vores aftaler, dog ikke uden fejl, men vi er dog tilfredse med afviklingen og får endda roser fra enkelte spiller… dog det vindende hold.
Udvikleren er efter kampen enig i vores opfattelse. Positive ting først og så, hvad der skal arbejdes mere med, siger Helle Andreasen

Jonna supplerer:

-Udvikleren var stort set enig i vores opfattelse af kampforløbet. Han var enig i vores linje for nøl, skridt, angrebsfejl, og håndtering af trænerne. Vi kunne måske have fløjtet lidt flere frikast og givet et par udvisninger mere, men vores linje var ens i begge ender og gennem hele kampen, så derfor var der også accept af dette. Kampen blev vurderet som let, og den samlede vurdering af vores præstation var god. Alt i alt var det en dejlig oplevelse, og det er rart at have en at snakke med omkring kampforløbet.
Vi var begge enige om, at vi kunne gøre det bedre på nogle punkter, men vi var generelt tilfredse med kampafviklingen. Vi oplevede heller ikke de store udbrud fra spillere i løbet af kampen.

Vi har nok begge en tendens til at lade spillet køre så længe, så vi er sikre på, at vi ikke ødelægger en eventuel fordel. I denne kamp lykkedes vores linje, fordi spillerne havde de tekniske færdigheder til at udnytte det, siger Jonna Lund.

Gode oplevelser med håndbold og tanker omkring dommergerningen:

Håndbolden har givet de to dommere fantastiske oplevelser og mange gode venner. De har været en del af et fællesskab, hvor man er afhængig af hinanden, kæmper for hinanden og samler hinanden op. De mener, det burde være en opdragelse alle med fordel kan være en del af!

Både Jonna Lund og Helle Andreasen er begge blevet håndbolddommere i en voksen alder, men deres aktivitetsniveau er bestemt ikke faldet gennem årene.
De har klare holdninger til deres sport og gør gerne status over deres oplevelser i håndboldverdenen:

 

Helle Andreasen:

-I sensommerren 2017 tilmeldte jeg mig sammen med Jonna Lund et dommerkursus for at se håndbolden fra den side…Måske dømme nogle børnekampe, da jeg ofte hørte, at der manglede dommere. Da kurset var gennemført blev Jonna og jeg enige om, at kortet skulle bruges…

Med den erfaring jeg har som håndboldspiller og træner, syntes jeg, det er fantastisk at få lov at ”vejlede” de yngste når jeg tager mit dommertøj på…Ros fra trænere og tilskuere, når man har gjort det godt er også dejligt.

Komme i hallen og møde forældre som man tidligere har trænet. Nu fløjter man deres børn  ….Cirklen kan man vel sige er fuldendt !!

Men der også de kampe hvor jeg er hende i sort, som er et fjols. Det udvikler mig og lærer mig at tænke, at det ikke er personligt, og en efterfølgende dialog kan føre til en forståelse fra begge sider. I min verden er det vigtigt, at have en positiv dialog, når jeg dømmer. Folk skal have lov at være engagerede og komme med udbrud, dog uden at være personlige, og så skal de selvfølgelig ikke ”fløjte” kampen.


Jonna Lund supplerer:

-Mine børn har for år tilbage oplevet at have ”døm selv” kampe, fordi der i en periode var dommermangel. Det synes jeg var ærgerligt, fordi man derfor kunne betvivle kampenes ledelse. Mine børn har nu nået en alder, hvor de klarer sig selv, og derfor ville jeg gerne finde noget, som kunne give mig en grund til fortsat at komme i hallen. Ved at være dommer kan jeg give lidt af det tilbage, som jeg har fået, samtidig med at jeg kan opleve spillerne udvikle sig.
Det kan også give mig mulighed for at tilbringe lidt tid sammen med min veninde Helle Andreasen, hvis vi vælger at fortsætte med at dømme sammen.

Helle og jeg startede med at bruge en lørdag i september på at tage et 6 timers regelkursus sammen med 6 andre, hvor reglerne blev gennemgået, og der blev forklaret, hvad det indebærer at være dommer. Vi blev efter kurset spurgt, om vi havde lyst til at prøve at dømme, hvilket vi begge sagde ja til. Vi fik derefter udleveret en fløjte, et regelsæt, scoringskort, rødt- og gult kort og en T-shirt, hvor der stod: “Ny dommer” på.

I løbet af kort tid fik jeg min første kampe. Til kampene havde jeg i starten en vejleder, som sad på sidelinjen og holdt øje med det jeg lavede. Før kampene snakkede vi sammen, og jeg havde mulighed for at spørge. Efter kampene drøftede vi, hvordan kampen var forløbet, og hvad der var godt, og hvad der kunne gøres bedre. For mig gik det rigtig meget på at lære procedurerne, at bruge de rigtige signaler, og bruge fløjten rigtigt.

Efter et stykke tid aftalte vi, at jeg var klar til at dømme selv. Jeg dømte derefter en række kampe primært i U10C og U12C. Efter endnu en periode blev påsat en udvikler til en af mine kampe, for at vurdere om jeg var klar til lidt sværere kampe. Dette forløb har gentaget sig flere gange, og nu har jeg dømt alt fra enedommer i U10C piger til 2 dommer i Serie 2 herrer.

I mine øjne er en god dommer en der anvender reglerne på en måde, som passer til det niveau som spillerne har, og dermed får lagt en linje i kampen, som understøtter spillet. Det bedste er, hvis kampen afvikles, stort set uden at man bemærker dommerne.

Jeg vil gerne være med til at udvikle forståelsen af spillereglerne, og arbejde for at der kommer en forståelse blandt trænere, spillere og dommere om, at vi skal hjælpe hinanden med at afvikle kampene i respekt for hinandens fagligheder. På den måde tænker jeg, at vi fremmer håndbolden bedst.

Helle og jeg er i gang med at finde ud af, hvordan vi kan få dommergerningen til at hænge sammen med vores dagligdag. For mig er det sådan, at det med at være dommer, skal passes ind i mit liv, og ikke omvendt. Det er derfor vigtigt for mig, at der i løbet af en sæson er mulighed for afbud (hvilket er modsat den tid, hvor jeg var spiller). Heldigvis kan man via Håndoffice selv bestemme hvornår, og hvor mange kampe man vil dømme pr. uge. Hvis man også i Håndoffice kunne angive en kørselsradius i forhold til ens bopæl/tilhørssted, som var den tid man vil bruge, ville det være fint. Det kunne måske minimere den tid (og penge), der bliver brugt på transport.

Jeg vil fortsat gerne udfordres, hvilket for mig sker ved at dømme kampe med højt tempo og intensitet, som den kamp, vi dømte sammen i Balle Skolehal.
Det motiverer mig til at blive en bedre dommer, og til fortsat at være skarp på regler mv. Det tror jeg, de fleste dommere kan nikke genkendende til. Det er derfor dejligt at kredsen har gjort det muligt, at jeg kunne udvikle mig i den retning.

– Men det gør mig også glad med jævne mellemrum at dømme U10 og U12 kampe, hvor man møder de nye spillere, som er i gang med at lære reglerne og opleve glæden ved spillet. I det hele taget så er det dejligt med afvekslingen mellem at være ene dommer eller kampe, hvor men dømmer sammen med en kollega.

Helle Andreasen får lov til at slutte af for de to dommere:
Jonna og jeg går nu lidt i tænkeboks om hvordan, vores fremtidige dommergerning skal forløbe .. men vi er nok ikke helt færdige med vort samarbejde, men helt enige om, at vi fortsætter som dommere i børnekampe.

Tak til de to aktive håndbolddamer fordi de medvirkende i artiklen. Nu håber vi, de har fået tanket endnu mere motivation til at fortsætte ikke blot med dommergerningen på banen, men også det sociale dommerliv uden for banen.
Stor tak til Henrik Hansen for fotos til de to artikler og anden hjælp.

 

Indkaldelse til ordinær generalforsamling i HKØ

hkø logo

 

 

 

Det er en glæde for Håndbolddommerklubben Østjylland at kunne indbyde til vores årlige generalforsamling onsdag den 24. april 2019 kl. 18.30 i Gedved Hallens Cafeteria

Kl. 18.30: Den ordinære generalforsamling starter med nedenstående
dagsorden. Forslag skal være formanden skriftligt i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen.

Efter generalforsamlingen er HKØ vært for lidt godt til gane og hals.
Af hensyn til planlægningen er der tilmelding på: Mail: ofuttrup@gmail.com eller SMS:23301333 – Ole Futtrup og senest den 10. april.

Dagsorden ifølge vedtægterne:
1. Valg af dirigent.
2. Valg af 2 stemmetællere. (de 2 revisorer)
3. Formandens beretning v/ konstitueret formand Ole Futtrup
4. Dommerpåsætterens beretning – Ingen beretning – dog åben for kommentarer!
5. Udviklingsansvarliges beretning v/ Henrik Bak
6. Aflæggelse af revideret regnskab v/ Torben Løvborg
7. Indkomne forslag.
8. Fastsættelse af kontingent uændret 300,00 kr.
9. Valg af formand (ulige år): Konstitueret formand Ole Futtrup modtager ikke valg.
10. Valg af økonomiansvarlig (lige år)
11. Valg af dommerpåsætter (lige år): Udgår
12. Valg af bestyrelsesmedlemmer (2 ulige år – 2 lige år). Kasper C. Pedersen, Ole Futtrup og
Kalle Thygesen modtager genvalg.
13. Valg af suppleanter (2 hvert år). Anders Christensen modtager genvalg
14. Valg af 2 revisorer (1 ulige år – 1 lige år). Ib Olesen modtager genvalg
15. Valg af revisor suppleant (1 hvert år). Henrik Udsen modtager genvalg
16. Eventuelt, herunder uddeling af pokaler.

Vi er til for dig – i øjenhøjde! Støt op om HKØ.

Med venlig hilsen
Håndbolddommerklubben Østjylland

Martin Gjeding varmede 80 dommere op til informations- og debataften i Tørring

Af Bjarne Hay,
håndbolddommer i Kreds 6 

Dommerudvalget i Kreds 6 og de tre dommerklubber: Midtjysk Håndbolddommerklub, Søhøjlandets Håndbolddommerklub og Håndbolddommerklubben Østjylland havde den 25. marts 2019 indbudt alle dommere til et informations- og debatmøde i Gudenå Centret i Tørring. Det er første gang, at et sådant stormøde finder sted, og formålet var at præsentere og diskutere den nye struktur, der fremadrettet skal arbejdes efter.

DSC_6124

Så er de over 80 dommere næsten på plads

Man havde engageret IHF-dommeren Martin Gjeding, der udover at fortælle om sin dommergerning satte fokus på arbejdet med at rekruttere unge dommer i Kreds 8.
Martin er også ansat til at sætte dommere på i Kreds 8.

Dommerudvalgsformand Mike Thygesen bød velkommen og fortalte om dagens program.
Herefter gav han ordet til Martin Gjeding, der startede med at fortælle om det arbejde, der bliver lavet i Kreds 8 for at uddanne og fastholde unge dommere.

I Kreds 8 er der 181 dommere, hvoraf 62 er under 25 år. Det tilskriver Martin de ildsjæle, der arbejder for sagen ude i dommerklubberne og som sørger for at nye og unge dommere bliver påsat kampe. Det hårde benarbejde laves, når hver enkelt af de unge dommere skal ringes op og coaches omkring dommergerningen. Det har skabt et positivt problem, da der ikke er så mange kampe til de gamle dommere som tidligere.

Martin Gjeding skiftede kasket og gik fra at være administrativ medarbejder i Kreds 8 til at være IHF dommer. Han har dømt i 27 år og sammen med Mads Hansen og siden 1996, hvor de dømte i jyllandsserien sammen. Ligadommer siden år 2000, EHF dommer år 2002 og IHF dommer siden 2004. De to har tilsammen dømt mere end 2600 kampe.

Det er blevet til et utal af DM finaler, to OL, Champions Leauge finaler og mange andre slutrunder.
Martin sagde at han som topdommer har valgt at være på Facebook, men at han ikke lægger noget op på sin profil, som ikke kan tåle at komme på forsiden af Ekstra Bladet.
Grænsen er hårfin. Han kan dog tage imod rigtig meget på de sociale medier, bare familien holdes udenfor.

Det er ikke kun de mange håndboldkampe, der har gjort et stort indtryk, men også de  personer, han har mødt: Carl Lewis, Boris Becker, Kronprins Frederik og mange andre.
Det gjorde et stort indtryk uden for banen at opleve den eufori, der var omkring Danmarks OL finale mod Frankrig i 2016 i Rio.

Martin Gjeding havde lovet at være ærlig omkring hans og makkeren Mads Hansens arbejde som dommere nationalt og internationalt og det var han. Martin fortalte om sin fejlkendelse i kampen mellem Kroatien og Tyskland til VM 2019. I den afgørende fase dømte han en angriberfejl mod Kroatien, sekundet efter blev der lavet et straffekast mod dem med en sikker efterfølgende udvisning.

“Shit happens”, men dommerparret valgte at lægge sig fladt ned og indrømmede fejlen.
Man kan dog ikke sige at kroaterne tog det pænt, men livet går videre, også selvom man skal flyve med dem hjem til Danmark.

Den 44-årige Martin Gjeding bruger ikke overraskende meget tid på sin dommergerning sammen med makkeren Mads Hansen, der er 42 år. Deres store mål er OL i 2020 i Tokyo, og hvis det lykkes, vil de herefter nøje overveje fremtiden som internationale dommere.

 

Tak til Martin for det spændende indlæg, og fordi han blev og deltog i debatten omkring den nye dommerstruktur i Kreds 6.

Det var tid til grillpølser og tysk øl, for mange et naturligt højdepunkt. Vi måtte en tur ud i kulden for at hente forsyningerne, det var turen værd.Der blev snakket ved bordene og kaffe skulle der også til.

Mike præsenterede den nye struktur for dommerne. Se billedet nederst på siden. Dommerudvalget i Kreds 6 består af en dommerudvalgsformand og 5 udvalgsmedlemmer, der skal være tovholdere på følgende underudvalg: Fastholdelse og rekruttering (3 medlemmer), forretning, udvikling og instilling (3- 5 medlemmer), nye- og ungeansvarlig, (3 medlemmer) og uddannelse (2 medlemmer).

Tanken er at tingene skal løftes op på kredsen, så der ikke tænkes så meget i dommerklubber, men mere som at vi alle er kreds 6 dommere.
De enkelte udvalgsformænd fortalte om deres ansvarsområde, herunder visioner for udvalget og hvilke medlemmer, der er i dem. De fremmødte dommere blev opfordret til at tage ansvar her ved at melde sig til de poster, der ikke er besat.

Mike sagde desuden, at det er vigtigt at fortælle de gode historier til omverdenen og holde kritikken i egne rækker, lad os være ærlige over for hinanden, sagde han.

Det blev sagt igen og igen, at det er de unge vi skal satse på: Der skal rekrutteres, uddannes og fastholdes. De handler om, at de unge skal have udfordringer og have mentorer, der står klar til at hjælpe. Det lyder meget enkelt, men det er det ikke. De kan i Kreds 8, vi kan også i Kreds 6, hvis der bakkes op blandt det store korps af rutinerede dommere, vi har i kredsen.

Dommerudvalgets plan er at der hvert år skal afholdes 3 regelkurser, vi har fået 36 dommere i kredsen, der er under 25 og der er kommet 20 nye dommere i gang. Man ved at de nye dommere skal have kampe med det samme.

Ungeudvalget har har gang i mange initiativer, hvor de unge dommere på tværs af dommerklubberne bringes sammen. Jack and Jones cup bliver i stor stil brugt til udvikling af de unge dommere krydret med sociale aktiviteter. Andre overnatningsstævner er i kikkerten, og der er planlagt en tur til en slutspilskamp i Silkeborg med BSV. Her vil kampens dommere, udvikler og BSVs træner Peter Bredsdorf Larsen komme med oplæg for de unge dommere.

Ordet blev givet frit og der var mange, der bød ind med ideer og holdninger til den nye struktur. Der blev lyttet reflekter

Tak for en god og indholdsrig aften i Gudenå Centret i selskab med over 80 dommere. Nu skal folk i arbejdstøjet og den nye struktur skal indføres i praksis.

no images were found

Lene og Lene blev det første kvindelige dommerpar i HKØ

Af Bjarne Hay, webmaster Håndbolddommerklubben Østjylland, fotos: Henrik Hansen

Lene Mikkelsen fra Lindved og Lene Harpøth Ifversen fra Gedved har længe gået med ambitioner om at dømme 2 dommerkampe sammen, og lørdag den 16. marts 2019 blev drømmen til virkelighed, da de i Voel Hallen dømte U 16 drenge A kampen mellem Silkeborg Voel og Vejen HK. Begge dommere fortæller her om deres forventninger, oplevelser og baggrund for at være håndbolddommere. Der er selvfølgelig fokus på selve kampen i Voel.

Ugen efter den 23. marts har Håndbolddommerklubben Østjylland endnu et kvindeligt dommerpar i ilden, når Jonna Lund og Helle Andreasen starter deres samarbejde som todommere. De har ligeledes lovet at fortælle om deres oplevelser på hjemmesiden.

Klar til kamp i Voel Hallen med et smil

Klar til kamp i Voel Hallen med et smil

Masser af sport i familien:

Lene Harpøth Ifversen er 53 år gammel og bor lidt uden for Gedved, hun er gift med John, der er aktiv i Gedved IF. Hun har tidligere dyrket masser af sport: fodbold, håndbold, løb, triatlon, kajak og rosport.
Udover håndbolddommergerningen bliver det nu mest til løbeture i hendes ”baghave” Hansted Skov.

Hun har tre børn: Max på 19 år, Mia på 17 år og Malu på 11 år. Den ældste søn Max er ligeledes gået håndbolddommervejen, og han er et stort talent, der bliver spændende at følge.
Lene arbejder som tilsynsteknikker for Fødevarestyrelsen på Danish Crown i Horsens.

Lene Mikkelsen er 49 år gammel, og er ansat i et transportfirma. Det tager så meget tid, at hun ikke dømmer meget på hverdage. Men så er glæden det større, når der bliver dømt i weekenden.
Hun er gift med Niels og har en voksen datter Bianca, der sammen med med Lene og Niels lægger en stor indsats i den lokale håndboldklub i Lindved. Niels og Lene har udover at have været trænere og spillere også varetaget alle mulige funktioner herunder bestyrelsesposter i klubben gennem mange år.

Sent i gang med dommergerningen og en lang pause:

Lene Mikkelsen blev dommer første gang i 2002, først og fremmest for at mindske antallet af døm-selv-kampe i den lille klub i Lindved.
-Sammen med to veninder tog jeg dommerkort, da vi blev enige om, at vi skulle prøve noget nyt. De to andre fandt ud af, at det ikke rigtig var noget for dem. Men jeg fortsatte, da jeg rigtig godt kunne lide at dømme og udvikle mig som dommer, fortæller Lene Mikkelsen.

Senere mistede hun lysten til at dømme, og hun holdt 6 års pause, før hun igen startede dommerkarrieren op igen i 2016.
– Jeg  valgte at vende tilbage som dommer, da jeg først og fremmest var begyndt at savne det, og ja der var igen blevet flere døm- selv- kampe, som jeg kunne mindske ved at dømme, siger hun.

Lene Ifversen supplerer: Jeg blev håndbolddommer som 46-årig i 2011, så det er aldrig for sent at komme i gang, selvom det gik lidt langsomt med at komme frem i rækkerne, da det er de unge dommere kredsen vil have frem, er man over 40 år og er kvinde er det løb kørt.

-Jeg har indtil nu haft mange forskellige udviklere, og de har alle været en god støtte. Jeg har lært meget af dem, og når jeg møder dem ude i hallerne, er de altid klar til at svare på spørgsmål eller lige komme med input  samt give et skulderklap og et smil.

-Jeg har længe ønsket at blive todommer, og nu er det endelige lykkedes. Jeg har før kampen med Lene dømt sammen med Henrik Bak i en U12 AA kamp. Han var god til at fortælle, hvordan man bevæger sig på banen, og han holder en god kontakt, så jeg fik en fin oplevelse med hjem, siger Lene Ifversen.

De vil gerne spille hurtigt og dømme kampen selv:

-Udvikler Henrik Hansen og Caroline Schandorf fra bestyrelsen havde taget turen til Voel Hallen for at støtte os. Der var mødetid en time før kampen, og Henrik fortalte, hvad der var i vente.  Vi kunne forvente to hold, der ville løbe stærkt og spille hurtigt med bolden. Henrik sagde desuden at begge hold gerne vil dømme kampen for os, hvis de fik den mulighed, siger Lene Ifversen.

I omklædningsrummet blev det sidste pudset af, og der blev snakket progressiv bestrafning. Det viste sig at være en god ide.

-Der var ikke gået mere end 2 minutter før jeg delte den første 2 minutters udvisning ud i forbindelse med et straffekast. Lene fik sine gule kort frem lidt senere: Vi var klar, og der var ”ingen kære mor”. I pausen fik vi snakket om kampen, og hvilke spillere vi lige skulle være obs. på. Der skulle nok også skabes mere ro på bænken siger Lene Ifversen.

-Der var ros fra udvikleren, der sagde, at vi bare skulle fortsætte med linjen. Anden halvleg blev brugt til at dele de nødvendige bestrafninger ud og skabe balance på scoringskortet. Selvom der var enkelte kommunikationsfejl mellem os og nogle få protester fra spillerne, var vi begge enige i, at vi havde dømt en god kamp. Der kom masser af sved på panden og med tør hals forlod vi banen, siger Lene Mikkelsen

Spørgsmål og input fra udvikleren:

Efter omklædningen var det tid til at smage Voel Hallens kaffe, der altid er god.
Udvikler Henrik Hansen var godt tilfreds med deres indsats, men han ville selvfølgelig gerne høre dommernes meninger om kampen, inden han selv kom med input og konklusion.

-Det Henrik snakkede om før kampen holdt stik, og han havde heldigvis set den samme kamp som os, vi snakkede om situationer, hvor vi kunne have fulgt op med gule kort og 2 minutters udvisninger, og om dobbeltfløjt og bevægelsesmønstre. En dum vane med at stå med hænderne på ryggen på baglinjen blev også vendt, siger Lene Harpøth Ifversen.

Lene Mikkelsen supplerer:
– Før kampen var vi spændte på om vi kunne magte opgaven, falder man igennem, eller har man så meget med til kampen at vi kan dømme den fornuftigt? Igennem flere år har jeg selvfølgelig tillært, hvordan jeg hurtigst muligt opnår respekt fra spillere og trænere, men lige pludselig kan man komme i tvivl!
Vi var ikke overmatchede til opgaven, vi føler bare vi gjorde det vi skulle.

Caroline Schandorf havde optaget forskellige sekvenser på sin Ipad, og de blev også snakket igennem.
Der blev her specielt kigger på bevægelesmønstre. Så der var noget ar arbejde med.

-Det var en god oplevelse at dømme med Lene Mikkelsen, og før og efter kampen snakkede vi sammen om, hvordan vi kan håndtere spillere og trænere. Desuden er kontakten til hinanden også meget vigtig, siger Lene Ifversen.
Hun ser frem til flere 2 dommerkampe med Lene Mikkelsen eller med en mandlig kollega.

Lene Mikkelsen er enig med sin makker og siger:
-Det var en helt speciel oplevelse at være ude med Lene, vores spændingsniveau og indstilling passer godt sammen, og nu venter vi på nye opgaver. Vi er klar, igen!

Mange oplevelser og udfordringer gennem sport

Lene Harpøth Ifversen er ligeledes begejstret for dommerlivet uden for banen.

-Jeg føler mig som en del af noget stort i Håndbolddommerklubben Østjylland, og det er altid hyggeligt at komme til klubmøder og løbetræning i Gedved, hvor der er en god stemning og kammeratlige drillerier siger Lene Ifversen.

Hun var tidligere træner for sine børn i håndbold og fodbold i Gedved IF, men med 3 børn blev det lettere at planlægge, hvis det blev håndbolddommergerningen, der tog over.

-Jeg oplever stadig håndbolden, bare på en anden. Man får bare så mange gode oplevelser og udfordringer igennem sport og denne gave er jeg ved at føre videre til mine børn. Når jeg tager ud for at dømme tager manden på jagt, siger Lene Ifversen.

Lene Mikkelsen supplerer:
– Jeg har også rigtig mange gode oplevelser fra min dommergerning, og det er især de tre ture jeg var med på til Flensborg, jeg  tænker tilbage på med et smil. Der er dog også oplevelser, hun gerne ville have undværet.

-En del af drivkraften i min dommergerning er stadig at blive accepteret på lige fod med mændene.
Det kæmper jeg for sammen med min makker Lene, siger Lene Mikkelsen.

DSC_6070

DOMMERE TIL SLUTSPILLET PÅ PLADS

“Sakset” fra DHFs hjemmeside:

Dansk Håndbold Forbunds Elitedommerudvalg har udpeget de ni dommerpar, der skal fløjte kvindernes og herrernes slutspil.

Forårets komme markerer samtidig starten på slutspillet i såvel herre- som kvindeligaen. Til at lede de afgørende kampe om medaljer har Dansk Håndbold Forbunds Elitedommerudvalg sat navn på ni dommerpar:

Mads Hansen og Martin Gjeding
Karina Christiansen og Line Hesseldal
Henrik Mortensen og Jesper Kirkholm Madsen
Mads Hermann og Jesper Madsen
Nicklas Pedersen og Nichlas Nygaard
Michael Søegaard og Thomas Kalisz Nielsen
Morten Lethan Albrechtsen og Mik Trustrup
Lars Hansen og Klaus Andersen
Per Olesen og Claus Gramm Pedersen

Slutspillet i kvindernes HTH Ligaen indledes 27. marts, mens Herre Håndbold Ligaen starter slutspillet 17. april.

Benny Pedersen årets dommer i Kreds 6 2019

På JHF Kreds 6s generalforsamling mandag den 4. marts 2019 kårede man for 4. gang året dommere i kredsen.
Valget faldt denne gang på Benny Pedersen fra Give og Midtjysk Håndbolddommerklub.

Benny har i mange år været en aktiv dommer på kreds og lokalplan, hvor han på sit højeste dømte i det daværende Danmarksserien sammen med Knud Pilgaard fra Voel.

Benny har altid haft en seriøs indstilling til dommergerningen og har prioriteret det sociale højt. Gennem en årrække var han flittig deltager i overnatningsstævner rundt i landet. 

Benny har ligeledes bestridt diverse tillidsposter inden for dommerverdenen, herunder udviklingsansvarlig i Dommerudvalget.
Han er p.t. udvikler i Jyllandsserien og dømmer i gruppe 2.
Stort tillykke til “Den Røde” med den velfortjente hyldest på Pejsegården i Brædstrup. Pokalen blev overrakt af dommerudvalgsformand Mike Thygesen.

Røde Benney