Af Torben Løvborg og Bjarne Hay
Da Caroline Schandorff fra Håndbolddommerklubben Østjyllands bestyrelse bad os bidrage til serien “Dommere på vej” sagde vi selvfølgelig straks ja tak. Dåbsattesten siger: Torben Løvborg 53 år og Bjarne Hay 61 år, men vi brænder stadig for håndboldsporten og det sociale her. Vi har en ambition om at være de bedste i vores højeste række: 3. division herrer, selvom vi ikke altid når det.
Vi har i vores indlæg bl.a. valgt at sætte fokus på følgende temaer: Rutiner, spændingsniveau, progressiv bestrafning, sund fornuft, uro på banen og onelinere.
Vi har ikke facitlisten, men vi er altid i en proces. Vi går efter den perfekte kamp, efter 10 års makkerskab har vi vurderet, at vi har været tæt på 2 gange.
Vi ærgrer os, når vi laver fejl, men vi ved også godt, at der hvor vi udvikler os mest er, når vi fejler, hvis vi vel at mærke reflekterer. Vi lover at der kommer flere fejl!
Hvad skal vi bruge rutiner til?
Det korte svar er at jo mere der er automatiseret omkring den kamp, vi skal dømme, jo flere af de tilbageværende ressourcer kan vi bruge til at dømme den og justere på det taktiske.
De fleste mennesker har det bedst med at tingene i stor udstrækning er som de plejer at være. Vi opbygger gennem rutiner en komfort-zone med plads til personlig udvikling.
Vores rutiner ligger faste med løbende justeringer. Før kampen: Bjarne tjekker begge mål, farlige ting omkring banen og fangnettene.
Torben kontrollerer spillertøj, herunder målmændenes spilletrøjer, så der ikke er sammenfald, han spørger om de spiller 7 mod 6, så vi kan tjekke deres overtrækstrøjer. Hvis de spiller 7 mod 6 forbereder vi os på det og her er der fokus på straffekast ved tomt mål, hvis denne situation opstår. Sker det går vi lige sammen og kommunikerer det ud til hallen.
Vi vil også gerne have et håndklæde i hvert mål.