Vi leder altid efter den perfekte kamp

Af Torben Løvborg og Bjarne Hay

Da Caroline Schandorff fra Håndbolddommerklubben Østjyllands bestyrelse bad os bidrage til serien “Dommere på vej” sagde vi selvfølgelig straks ja tak. Dåbsattesten siger: Torben Løvborg 53 år og Bjarne Hay 61 år, men vi brænder stadig for håndboldsporten og det sociale her.  Vi har en ambition om at være de bedste i vores højeste række: 3. division herrer, selvom vi ikke altid når det.
Vi har i vores indlæg bl.a. valgt at sætte fokus på følgende temaer: Rutiner, spændingsniveau, progressiv bestrafning, sund fornuft, uro på banen og onelinere.

To dommere, Torben og Bjarne sendt i byen med Spar Nord på brystet: Landsstævne Esbjerg 2013

Vi har ikke facitlisten, men vi er altid i en proces. Vi går efter den perfekte kamp, efter 10 års makkerskab har vi vurderet, at vi har været tæt på 2 gange.
Vi ærgrer os, når vi laver fejl, men vi ved også godt, at der hvor vi udvikler os mest er, når vi fejler, hvis vi vel at mærke reflekterer. Vi lover at der kommer flere fejl!

Hvad skal vi bruge rutiner til?
Det korte svar er at jo mere der er automatiseret omkring den kamp, vi skal dømme, jo flere af de tilbageværende ressourcer kan vi bruge til at dømme den og justere på det taktiske.
De fleste mennesker har det bedst med at tingene i stor udstrækning er som de plejer at være. Vi opbygger gennem rutiner en komfort-zone med plads til personlig udvikling.

Vores rutiner ligger faste med løbende justeringer. Før kampen: Bjarne tjekker begge mål, farlige ting omkring banen og fangnettene.
Torben kontrollerer spillertøj, herunder målmændenes spilletrøjer, så der ikke er sammenfald, han spørger om de spiller 7 mod 6, så vi kan tjekke deres overtrækstrøjer. Hvis de spiller 7 mod 6 forbereder vi os på det og her er der fokus på straffekast ved tomt mål, hvis denne situation opstår. Sker det går vi lige sammen og kommunikerer det ud til hallen.
Vi vil også gerne have et håndklæde i hvert mål.

Læs mere

Ung håndbolddommer fra Skanderborg kom stærkt tilbage efter coronanedlukninger

Af Nicolai Bay Kjellerup og Bjarne Hay

Nicolai Bay Kjellerup er en af vores nye og talentfulde dommere i Kreds 6. Han er lige fyldt 15 år, men tog allerede dommerkort som 13-årig. Hans dommerkarriere har dog i flere omgange været ”lagt ned” på grund af corona. Nicolai holdt ved og kom tilbage på håndboldbanen og den 10. november 2021 fik han sit dommertøj, da hans mentor Dan Christiansen sendte ham videre.

En stolt Nicolai Bay Kjellerup viser sit nye dommertøj frem i Egebjerg Hallen

Nicolai er en aktiv 15-årig, der har spillet meget fodbold og været håndboldtræner, men nu er det håndbolden i Skanderborg, der fylder. Han spiller 5 gange om ugen og dømmer i weekenden.

Den unge talentfulde dommer er gået uimponeret til de opgaver han har fået.
– Jeg har altid ment, at det var sejt at dømme. Dertil vidste jeg, at der var, er mangel på dommere og tænkte på, hvor forfærdeligt det vil være, hvis der ikke er en dommer til mine egne kampe.

Læs mere