Henrik Mortensen og Bjarne Munk til nytårskur hos kreds- og divisionsdommerne i Kreds 6

Af Bjarne Hay

Tirsdag den 9. januar var scenen sat til den halvårlige løbetest med efterfølgende arrangement med informationer fra dommerudvalget og relevante foredrag. I år EHF dommer Henrik Mortensen fra Holstebro, der fortalte om sin lange dommerkarriere med udvalgte emner og Bjarne Munk fra Kreds 6 og Århus, der fortalte om kvindernes VM, der i december blev afviklet i Tyskland. Kredsformand Palle Bækby præsenterede kredsens nye dommertøj fra Kempa, der så efterfølgende blev prøvet af dommerne.

 

Løbetest i hallen og efterfølgende splittelse af dommerne

DU formand Henrik Mouritsen bød velkommen i hallen, og herefter blev der stillet op på den ene sidelinje og løbetesten gik i gang. Tingene skal jo gøres og på trods af lidt mere mave til nogle af dommerne, kom folk fint igennem testen, selvom der ikke var mange af de fremmødte, der løb en ekstra tur.

Efter testen gik snakken livligt, men hvor man under løbetesten oplevede fælles fodslag, var det nu tydeligt, at omklædningsrummet var delt i to: De der vanen tro læskede sig i efterladenskaber fra jul, og de der havde valgt at gå nye frelste veje med en ”hvid januar” og en medbragt danskvand med brus. Formanden fra HKØ lod sig dog omvende, og der blev pyntet op til jul igen!


Nyt tøj til alle dommere i Kreds 6

Der blev kaldt til orden igen i Gedved Ifs klublokaler, som endnu engang var blevet lånt til lejligheden. Kredsformand Palle Bækby præsenterede det nye dommertøj fra Kempa, og der blev prøvet til den store guldmedalje og glæden hos webmasteren var stor, da jeg konstaterede, at størrelsen stadig er: Large. Det vil være muligt at bestille tøj på en webportal med rabatter.

DSC_4858
Kredsformand Palle Bækby præsenterer stolt det nye
dommertøj fra Kempa, hvor der er plads til reklamer

Henrik Mortensen fortalte om at ville dommergerningen

Ligadommeren Henrik Mortensen, der er blevet 44 år gik nu på og fortalte om det at være ligadommer og EHF dommer gennem mange år. Hans egen karriere som elitedommer har været forbundet med mange afsavn på hjemmefronten, men har samtidig også givet rigtig mange oplevelser nationalt som internationalt, lige fra hjemlige finaler, til landskampe og afgørende kampe i Champions League. 

DSC_4869
Henrik Mortensen med masser af dynamik

Drivkraften har altid været, at han har glædet sig vildt til den næste kamp. Nedture har der også været, men han har bestræbt sig på aldrig at blive pigesur, når modgangen har været der og det gav han eksempler på. Henrik var sammen med sin tidligere makker Leif Poulsen Danmarks bedste dommerpar gennem flere år og nu kæmper han sammen med sin nye makker Jesper Kirkholm om at nå samme højde, et mål Henrik mener de vil nå!
Henrik Mortensens konklusion var klar og tydelig: Hvis du vil være elitedommer og nå toppen, skal du vil virkelig ville det og man er nødt til at være skarp på det teoretiske og fysiske. Det er især i en hektisk slutfase, at man kan se om, man er godt nok forberedt. Han påpegede også, at byggestenene i et godt makkerskab er at man har samme høje ambitioner samtidig med at man er ærlige over for hinanden, ellers går det bare ikke.
Henrik sluttede af med at fortælle om nogle sjove episoder han har haft i kampene. Hvem husker ikke den spektakulære kamp mellem Ålborg og Slagelse, da Anja Andersen trak hele holdet, efter en utilfredshed med dommerne. Dommerne Henrik Mortensen og Claus Gram anede ikke, hvad de skulle gøre. Henrik ejer møbelforretningen KUMO møbler, og fristede med gode tilbud.
Han blev takket med et kæmpe bifald, og jeg er sikker på, at han kunne mærke at han på trods af denne kolde tirsdag aften i begyndelsen af januar var på hjemmebane.

 

Oplevelser fra kvindernes VM i Tyskland

Bjarne Munk, der også er jyllandsserie dommer i Kreds 6 fortalte om VM for kvinder, der blev afviklet i Tyskland i december måned. Han var udvikler og en del af den tekniske stab.
Han talte også om hele det tekniske set up, der var til kampene, og hvordan hele dommerstrukturen er til et sådant arrangement. En af nyskabelserne var en rød knap, som man skulle trykke på ved teamtimeout. Det fungerede rigtig godt og Bjarne håber, det kan indføres i den hjemlige liga.
Han sagde desuden at overholdelse af bænkreglementet var et af indsatsområderne, og det fungerede fint. Alle var informeret om det før turneringen.

Som dansker kunne Bjarne Munk ikke skjule sin store stolthed over, at det var de to danskere Line Hesseldal og Karina Christiansen, der fik finalen ved VM. Jørgen Svane, der har været mentor for de to var også tilstede og roste de to dommere, selvom de i tide og utide har tvunget Svanen med i diverse motionscentre. Bjarne Munk blev som Henrik Mortensen hyldet med klapsalver og vin, hvorefter det var tid til spørgsmål fra salen, og der blev sagt tak for i aften.

DSC_4889
Henrik Mouritsen og Bjarne Munk efter deres indlæg

Det var en rigtig god aften med masser af fagligt indhold og endnu engang tak til Gedved IF for lån af klublokaler. Super tak til Pia og Henning Winther for de glimrende rammer, kulminerende med ost og rullepølse med kaffe.