HKØlsmagning i Hatting fik besøg af Endelave Bryggerlaugs oldermand Kim Vind

Klubmøde HKØ 2018:

Af Bjarne Hay, webmaster Håndbolddommerkluben Østjylland

Fredag den 23. februar var datoen hvor Håndbolddommerklubben Østjylland holdt det årlige klubmøde og mens de kolde vinde blæste udenfor, var der masser af varme og socialt samvær i Hatting IFs hyggelige klubhus. Kim Vind var en oplagt foredragsholder, og gav os en indføring i øllets forunderlige verden krydret med gode historier fra Endelave herunder regentparrets besøg i 2012.

DSC_5150
Hygge til det årlige klubmøde, denne gang i Hatting.


Øl, foredrag og wienerschnitzel med hele “svineriet”

28 dommere havde meldt sig til arrangementet, hvor formand Mike Thygesen bød velkommen til de fremmødte og introducerede aftenens program med ølsmagning og wienerschnitzel med det hele.
Aftenens temaer havde tydeligvis spor til formandens tyske rødder, og der blev nikket forventningsfuldt fra de fremmødte.
Kim Vind blev introduceret, og han satte straks Endelave på landkortet, Kim bor selv på den 13 kvadratkilometer store ø ud for Horsens Fjord i Kattegat.

Kim sagde, at Endelave Bryggerlaug er en af 19 foreninger på øen. Det er selvfølgelig det højeste antal foreninger pr. indbygger i kongeriget. Bryggerlaugets hjemmeside oplyser, at der er 25 medlemmer, hvilket er 13 % af øens befolkning.

Af andre højt profilerede foreninger på øen kan vi nævne vinterbadeklubben “De kolde kaniner”, der endelig har fået deres egen sauna, ikke flydende som planlagt, da det skabte for store udfordringer for godkendelsen, idet Søfartsstyrelsen mente det var et hus mens Horsens Kommunen helt klart mente det var en båd!

 

Endelave Tang 16 og Endelave Bryg 13 har høj kvalitet:

Kim Vind havde medbragt forskellige øl, der skulle prøvesmages, men højdepunktet var da øens egne øl blev præsenteret. Øllet bliver brygget på frivillig basis og kun af de bedste råvarer indenfor humle og malt. Slår en produktion fejl og øllet bliver surt, er det ikke en katastrofe, da man bare kan bruge det i hummersuppe, berettede han.

Da der er masser af sukkertang omkring øen, var det naturligt at tænke det ind i produktionen. Der blev serveret: “Endelave Tang 16”, der er laugets seneste påfund, tilsætningen af tang giver øllet en helt speciel smag, skriver lauget på deres hjemmeside.
Helt enig. 6 ud af 6 kapsler for den gode og gennemførte smag.
Den næste øl der blev serveret var “Endelave Bryg 13”, der uløseligt hænger sammen med Dronning Margrethe og Prins Henriks besøg på øen, lørdag den 9. juni 2012. Det er en kopi af den gave lauget skænkede dem i forbindelse med deres besøg på bryggeriet.
Webmasterens karakter: Igen 6 ud af 6 kapsler.

 

Dronningen drikker ikke øl, eller gør hun?

I forbindelse med det royale besøg fortæller Kim Vind, at der inden det var en omfattende planlægning med folk fra hoffet og PET. Her blev det hele lagt i faste rammer, og det blev indskærpet, at besøget på bryggeriet højst måtte vare 20 minutter. Det blev aftalt, at de gerne måtte forære regentparret noget af det gode øl, dog skulle de lige huske at dronningen ikke drikker øl, men hvidvin, mens prinsen gerne drikker øl. Hoffets folk lod også lige et ord falde om, at man med fordel kunne sende nogle kasser øl ud til officererne på “Kongeskibet Dannebrog”, dog måtte lauget, trods tilsagn om dette, ikke selv komme ombord med varerne,tilføjede Kim Vind.

Under selve besøget på bryggeriet blev der selvfølgelig serveret hvidvin for majestæten, men hun kiggede undrende på laugets folk og spurgte: “Må jeg ikke få øl”? Det viste sig, at prins Henrik vidste alt om, hvordan man brygger øl herunder processen og hvilke råvarer, der skal bruges. Snakken gik godt, og efter 40 minutter trippede hofmarskallen utålmodigt rundt. På vej tilbage til havnen blev regentparret mere forsinket, da Prins Henrik bad bilen stoppe ved en fiskehandler, så han kunne købe fisk, berettede Kim Vind.

Øllet bestemmer retten

Der blev også stillet masser af spørgsmål til Kim Vind, som svarede beredvilligt. Hvorfor koster en specialøl så meget? blev der spurgt og Kim sagde, at med flaske, etiketter, retursystemet, og kapsler med mere, løber priser op i 12,50 kr. inden man overhovedet har fyldt øl i. Andre spørgsmål gik på, hvilken temperatur øllet skal have, før man serverer det? Der var spørgsmål omkring over- og under- gæring og meget andet.
Kim Vind sluttede af med at sige, at det er ikke et spørgsmål om, hvilken øl man skal servere til de enkelte retter, men hvilken mad man skal lave til de enkelte øl. Godt og alternativt tænkt.
Der blev også mulighed for at smage øl fra andre dele af verden, men Kim Vind opfordrede alle til at komme til solskinsøen Endelave, hvor den lokale øl kun kan købes, og hvor den smager bedst!
Nåh ja, man kunne også undtagelsesvis købe Endelave Bryggerlaugs gode øl til fornuftige priser. Jeg så godt, hvad du købte Henrik Hansen og jeg ved, hvor du bor!

Tak til Kim fordi han ville besøge “landkrabberne” i Håndbolddommerklubben Østjylland, og tak til HKØs bestyrelse og Hatting IF for en hyggelig og inspirerende aften.

Link til Endelave Bryggerlaugs hjemmeside: HER Link til reportage fra regentparrets besøg: HER (Horsens Kommunes hjemmeside)
Læs mere om, hvordan du kommer til Endelave Lige her

no images were found