Silkeborg dommer vil redde verden fra fossile brændstoffer og har gjort lynkarriere som håndbolddommer

Af Bjarne Hay, webmaster Håndbolddommerklubben Østjylland

I runden med “Nye dommere på vej” har vi denne gang valgt at præsentere en dommer som ikke tilhører vores ungegruppe, men som har prøvet rigtig meget inden for sportens verden før han trak i dommerdragten.  Carsten Saarup er 50 år og har kun dømt i 4 år, men er allerede godt på vej op gennem rækkerne og banker nu på til 3. division. Du kan også læse om ingeniøren Carsten, der arbejder med miljøfremmende brintteknologi.

Carsten bor i Silkeborg sammen med konen Daimi og sønnen Victor på 18 år, der spiller i BSV. Cecilia på 21 år er flyttet hjemmefra og bor og studerer i København. Mange af dommerne kender Daimi fra Sport 24 i Silkeborg, hvor hun arbejder med kredsens dommertøj.

Håndbolddommerlivet passer Carsten rigtig godt, her er han i dialog med Fredericias træner, mens makkeren klarer alt det andet!

-Jeg er Mechanical Engineer og arbejder med mekanik på Herning virksomheden Nel Hydrogen, hvor jeg udvikler brinttankstationer til personbiler, busser og lastbiler.

Brintteknologien er her allerede og vi har 8-10 stationer i Danmark, men det store marked er USA: Californien og Asien hvor 80% af vores produktion går til. Fornemmelsen af at køre i en bil der ikke forurener er fantastisk.
Jeg plejer at sige, at jeg vil redde verden fra fossile brændstoffer, siger Carsten Saarup.

Carsten Saarups drivkraft når han arbejder med brintteknologi eller dømmer håndboldkampe er den samme. Han vil gerne gøre en forskel og han kan lide at tænke, gøre det på den rigtige måde, nogle gange lykkes det og andre gange ikke, det gælder i øvrigt i alt, hvad han fortager sig.
Han betegner sig selv som meget nysgerrig, og vidensbegærlig af natur.

-Jeg er som person glad, engageret og udadvendt. Meget sportsinteresseret generelt. Jeg har spillet fodbold og håndbold siden jeg var ung, tog en pause fra håndbold og satsede på fodbold et par år i Silkeborg IF.
Tog håndbolden op igen nogle år senere og spillede 3. division i Funder, både som spiller og spillende træner, siger Carsten Saarup.

For Carsten er det vigtigt at være aktiv i sin fritid, da han grundet corona- krisen har arbejdet hjemme fra de sidste 7 måneder. Han siger selv, at det giver en stor længsel efter at komme “ud af hulen”.  

– Jeg begyndte at spille golf, og bruger meget af min fritid på diverse golfbaner, rejser også gerne til udlandet på golfophold.  Jeg står på ski hver vinter, alpint og gerne flere gange, hvis det er muligt, indimellem står den også på spinning i motionscentret, siger han.

Glad for at han blev håndbolddommer i stedet for fodbolddommer
Carsten Saarup kom på regelkursus i september 2016 og blev tilmeldt igennem Funder GF, hvor han selv har spillet i mange år og også har været træner. Henning Winther var instruktør, og det var meget inspirerende og en god oplevelse.

-Jeg ville egentligt have været fodbolddommer, men så blev kurset aflyst. Og så spurgte min bror, om jeg ville med på håndbolddommerkursus, som han havde tilmeldt sig. Så jah….. det ville jeg da gerne prøve. Han kom aldrig i gang, men jeg har den holdning, at når man starter, gør man det færdigt. Og det er jeg dæleme glad for i dag, siger han.

Hans første kamp var, som han husket det U12 Pige C i Ry Hallen. Her var Michael Jakobsen klar til at hjælpe den nye dommer godt på vej.

-Han var god og lod mig bare dømme. Det jeg husker tydeligst, var at jeg fumlede lidt med tegn osv. Det var faktisk sværere end man lige troede pludseligt at stå inde på banen, jeg var ikke særlig nervøs, men var selvfølgelig spændt.

Flere kampe blev dømt og Carsten kom lynhurtigt op gennem rækkerne og det samme år han var på regelkursus kom han op i seniorrækkerne og i 2017 var han klar som 2- dommer i serie 2, året efter serie 1 og han blev kredsdommer i 2020, hvor han har dømt Jyllandsserie herrer, 3. division damer og masser af ungdomsdivisionskampe. Han er nu indstillet til 3. division herrer sammen med sin makker Christian Rasmussen.

Selvom Carsten ikke blev fodbolddommer forhindrer det ham ikke i at løfte pokalen efter en vundet finale i fodbold

Det er en stor fordel at have været spiller før man bliver dommer
Carsten Saarup er startet sent som dommer i forhold til mange af vores unge talenter, men han ser mange fordele ved at have spillet så meget håndbold, som han har. Omstillingen fra spiller til dommer kan dog give udfordringer.

-Den største udfordring ved at blive dommer når man selv har spillet er, at man tænker som spiller og ikke som dommer, den er svær at lægge væk.
Jeg ser det som en kæmpe fordel selv at have været spiller, man ved hvor man skal placere sig og kender alle de små tricks. Det er også en fordel, at man har en vis alder/erfaring, så er man ikke er så påvirkelig af tilråb, vurderer han.

Han mener også, at der er en sammenhæng mellem at være leder i sit arbejdsliv og dommer i fritiden Han påpeger, at når man er leder i arbejdslivet, kan dommergerningen klæde en godt på til at håndtere konfliktsituationer på arbejdet, da man lærer at være presset gennem de kampe man dømmer.

Vi stopper lige tiden, så der falder ro på spillet.

Nu skal du vel smide en masse ud for ævl?
Carsten Saarup har i forbindelse med, at han er gået fra at være spiller til at blive håndbolddommer tænkt meget over, hvilke kvaliteter en god dommer skal have?
-En god dommer er en der indrømmer fejl og har overskud til at tale, men ikke diskutere.
Han kan forklare, hvorfor han dømmer som han gør, og dem respekterer jeg meget.
Alle laver fejl, spillere, trænere og selvfølgelig også dommere, men hvorfor så ikke bare sige “den er min” – det har jeg aldrig forstået, man ikke gør. Man har aldrig set en der laver en fejl med vilje, siger han.

Da spilleren Carsten Saarup skulle “konvertere” fra spiller til håndbolddommer, var vennerne klar med gode råd til den Funder spiller, der ikke skånede dommerne.

-Som mange har sagt til mig, da de hørte jeg var blevet dommer, ”du må smide mange ud for ævl, da du selv har brokket dig meget”. Tværtimod, jeg har stor forståelse for følelser og for engagement med ønsket om at man vil vinde.

-For mig er en god dommer en der er i form, er engageret og gerne indrømmer man også tager fejl samt giver den nødvendige snor til spillere og trænere.  Man skal huske, at de træner flere gange om ugen og rigtigt gerne vil vinde, og i bredderækkerne er det efter arbejde for både spillere og trænere, så må man give dem den respekt og tage sig tid til at forklare og uddybe, hvis de ønsker det. Det må dog ikke blive for meget, påpeger han.

Han mener desuden at et godt forsvar skal belønnes, tynde frikast skal minimeres. Når det tabende hold siger; ”Godt dømt” …. så er han glad og stolt.

Hans overskrift for en god dommer er: overskud, vær i form og vær arrangeret ………og lær af dine fejl.
-Både som spiller og som dommer har jeg altid stræbt efter at være i den bedst mulige række. Jeg er ambitiøs, og stiler altid efter at være den bedste, jeg vil være den bedste!
Derfor er jeg altid glad for vejledninger og råd.
Til løbetest vil jeg altid løbe en række eller 2 højere end mit nuværende løbekrav, påpeger Carsten.

Har mødt nye venner og fået gode grin med som håndbolddommer
Carsten Saarup har som håndbolddommer fået mange gode oplevelser med i sin 4- årige dommerkarriere og selvironien har han stadig:

-Alle dommere falder på et tidspunkt…. men ikke mig… jeg kommer aldrig til at falde, men så skete det faktisk i sidste uge…. til stor morskab for mig selv og Christian Møller, min dommermakker… kæmpe frispark….., griner han.

Han kan dog også glæde sig over de nære ting i en håndboldkamp, hvor spændingen for længst er røget.

-En situation jeg husker med stor glæde: det var U13 piger hvor hjemmeholdet er bagud 12-2 og der manglede 2 minutter af kampen, hvor pigen der laver opgiverkastet for hjemmeholdet siger: “ kom nu piger, tro på det”. Det er toppen af optimisme, siger han.

Han er utroligt glad for at komme ud i hallerne igen efter oplukningen og møde gamle modstandere, der er blevet trænere eller stadigvæk spiller, og han mærker, hvordan der er liv i hallerne. Han glæder sig over mødet med de forskellige personer lige fra halinspektøren til trænere og spillere.

Carsten Saarup har skabt nye venskaber som håndbolddommer, men den vigtigste relation her, har været den han har skabt til sin makker Christian Rasmussen.

-Det er vigtigt, at man har det godt med sin dommermakker, man bruger meget tid sammen, i bilen, før under og efter kampen. Der må man sige, at Christian og jeg passer godt sammen. Vi er meget forskellige, men er alligevel meget ens, påpeger han.

Det er også blevet til samlinger i dommerklubben og på kredsen, og han har været til gode og lærerige foredrag med ligadommere og trænere, det har inspireret ham meget, og han synes altid det er rart at være sammen med andre dommere til kredssamlinger og opstartsmøder.

Carsten Saarup er klar til løbetesten til kredsdommersamlingen i august 2019 i Gedved Hallen og senere hyggen sammen med dommerkollegaerne fra Kreds 6

Har fået en ny synsvinkel når han ser håndbold
Han indrømmer, at det at blive håndbolddommer også giver en ny vinkel på tingene, når han ser håndboldkampe i TV.

-Man ser lige pludselig håndbold på en anden måde, man ser lige så meget på dommerne, som på spillet i TV, siger han. Det samme er tilfældet, når jeg ser håndbold i hallerne, siger han.

Det er dog ikke kun håndbold, som han ser i fjernsynet, da han også følger sit yndlingshold Juventus i Champions League. En Golfturnering kan han også nyde fra sofaen, og han går enkelte gange til fodbold på Silkeborg Stadion.

Tak til Carsten Saarup fordi han gav sig tid til at fortælle om sit liv med fokus på håndbolddommergerningen. Vi glæder os til at følge ham i fremtiden, hvad enten det drejer sig om kampen mod de fossile brændstoffer i forbindelse med udviklingen af tankstationer til brint eller hans egen dommerkarriere, hvor han kæmper videre for at blive den bedste.
God jul og godt nytår til det corona- ramte håndboldfolk i Kreds 6.