Martin Gjeding varmede 80 dommere op til informations- og debataften i Tørring

Af Bjarne Hay,
håndbolddommer i Kreds 6 

Dommerudvalget i Kreds 6 og de tre dommerklubber: Midtjysk Håndbolddommerklub, Søhøjlandets Håndbolddommerklub og Håndbolddommerklubben Østjylland havde den 25. marts 2019 indbudt alle dommere til et informations- og debatmøde i Gudenå Centret i Tørring. Det er første gang, at et sådant stormøde finder sted, og formålet var at præsentere og diskutere den nye struktur, der fremadrettet skal arbejdes efter.

DSC_6124

Så er de over 80 dommere næsten på plads

Man havde engageret IHF-dommeren Martin Gjeding, der udover at fortælle om sin dommergerning satte fokus på arbejdet med at rekruttere unge dommer i Kreds 8.
Martin er også ansat til at sætte dommere på i Kreds 8.

Dommerudvalgsformand Mike Thygesen bød velkommen og fortalte om dagens program.
Herefter gav han ordet til Martin Gjeding, der startede med at fortælle om det arbejde, der bliver lavet i Kreds 8 for at uddanne og fastholde unge dommere.

I Kreds 8 er der 181 dommere, hvoraf 62 er under 25 år. Det tilskriver Martin de ildsjæle, der arbejder for sagen ude i dommerklubberne og som sørger for at nye og unge dommere bliver påsat kampe. Det hårde benarbejde laves, når hver enkelt af de unge dommere skal ringes op og coaches omkring dommergerningen. Det har skabt et positivt problem, da der ikke er så mange kampe til de gamle dommere som tidligere.

Martin Gjeding skiftede kasket og gik fra at være administrativ medarbejder i Kreds 8 til at være IHF dommer. Han har dømt i 27 år og sammen med Mads Hansen og siden 1996, hvor de dømte i jyllandsserien sammen. Ligadommer siden år 2000, EHF dommer år 2002 og IHF dommer siden 2004. De to har tilsammen dømt mere end 2600 kampe.

Det er blevet til et utal af DM finaler, to OL, Champions Leauge finaler og mange andre slutrunder.
Martin sagde at han som topdommer har valgt at være på Facebook, men at han ikke lægger noget op på sin profil, som ikke kan tåle at komme på forsiden af Ekstra Bladet.
Grænsen er hårfin. Han kan dog tage imod rigtig meget på de sociale medier, bare familien holdes udenfor.

Det er ikke kun de mange håndboldkampe, der har gjort et stort indtryk, men også de  personer, han har mødt: Carl Lewis, Boris Becker, Kronprins Frederik og mange andre.
Det gjorde et stort indtryk uden for banen at opleve den eufori, der var omkring Danmarks OL finale mod Frankrig i 2016 i Rio.

Martin Gjeding havde lovet at være ærlig omkring hans og makkeren Mads Hansens arbejde som dommere nationalt og internationalt og det var han. Martin fortalte om sin fejlkendelse i kampen mellem Kroatien og Tyskland til VM 2019. I den afgørende fase dømte han en angriberfejl mod Kroatien, sekundet efter blev der lavet et straffekast mod dem med en sikker efterfølgende udvisning.

“Shit happens”, men dommerparret valgte at lægge sig fladt ned og indrømmede fejlen.
Man kan dog ikke sige at kroaterne tog det pænt, men livet går videre, også selvom man skal flyve med dem hjem til Danmark.

Den 44-årige Martin Gjeding bruger ikke overraskende meget tid på sin dommergerning sammen med makkeren Mads Hansen, der er 42 år. Deres store mål er OL i 2020 i Tokyo, og hvis det lykkes, vil de herefter nøje overveje fremtiden som internationale dommere.

 

Tak til Martin for det spændende indlæg, og fordi han blev og deltog i debatten omkring den nye dommerstruktur i Kreds 6.

Det var tid til grillpølser og tysk øl, for mange et naturligt højdepunkt. Vi måtte en tur ud i kulden for at hente forsyningerne, det var turen værd.Der blev snakket ved bordene og kaffe skulle der også til.

Mike præsenterede den nye struktur for dommerne. Se billedet nederst på siden. Dommerudvalget i Kreds 6 består af en dommerudvalgsformand og 5 udvalgsmedlemmer, der skal være tovholdere på følgende underudvalg: Fastholdelse og rekruttering (3 medlemmer), forretning, udvikling og instilling (3- 5 medlemmer), nye- og ungeansvarlig, (3 medlemmer) og uddannelse (2 medlemmer).

Tanken er at tingene skal løftes op på kredsen, så der ikke tænkes så meget i dommerklubber, men mere som at vi alle er kreds 6 dommere.
De enkelte udvalgsformænd fortalte om deres ansvarsområde, herunder visioner for udvalget og hvilke medlemmer, der er i dem. De fremmødte dommere blev opfordret til at tage ansvar her ved at melde sig til de poster, der ikke er besat.

Mike sagde desuden, at det er vigtigt at fortælle de gode historier til omverdenen og holde kritikken i egne rækker, lad os være ærlige over for hinanden, sagde han.

Det blev sagt igen og igen, at det er de unge vi skal satse på: Der skal rekrutteres, uddannes og fastholdes. De handler om, at de unge skal have udfordringer og have mentorer, der står klar til at hjælpe. Det lyder meget enkelt, men det er det ikke. De kan i Kreds 8, vi kan også i Kreds 6, hvis der bakkes op blandt det store korps af rutinerede dommere, vi har i kredsen.

Dommerudvalgets plan er at der hvert år skal afholdes 3 regelkurser, vi har fået 36 dommere i kredsen, der er under 25 og der er kommet 20 nye dommere i gang. Man ved at de nye dommere skal have kampe med det samme.

Ungeudvalget har har gang i mange initiativer, hvor de unge dommere på tværs af dommerklubberne bringes sammen. Jack and Jones cup bliver i stor stil brugt til udvikling af de unge dommere krydret med sociale aktiviteter. Andre overnatningsstævner er i kikkerten, og der er planlagt en tur til en slutspilskamp i Silkeborg med BSV. Her vil kampens dommere, udvikler og BSVs træner Peter Bredsdorf Larsen komme med oplæg for de unge dommere.

Ordet blev givet frit og der var mange, der bød ind med ideer og holdninger til den nye struktur. Der blev lyttet reflekter

Tak for en god og indholdsrig aften i Gudenå Centret i selskab med over 80 dommere. Nu skal folk i arbejdstøjet og den nye struktur skal indføres i praksis.

no images were found