Unge dommere med ambitioner i HKØ brænder for 2- dommerkampe: Fik debut i Gedved

Håndbolddommerklubben Østjylland er klar med endnu en runde af: ”Nye dommere på vej”, og i anledningen af julen 2017 har vi valgt, at det skal være et dobbelt portræt af to af vores unge talentfulde dommere, der netop der netop har haft debut sammen i herrernes serie 2: Caroline Schandorf Andersen, der er 19 år og den 17-årige Christoffer Astrup Jensen.
Caroline, der bor i Horsens og lidt Århus holder sabbatår, men regner med at skulle læse psykologi næste år, Christoffer læser økonomi på Horsens Handelsskole og er bosat i Hatting.


Af Bjarne Hay, webmaster HKØ


 
Caroline fik dommerkort sidste år i januar, mens Christoffer har 3 år på bagen som dommer og sammen fik de deres 2- dommerdebut lørdag den 2. december i Gedved Hallen i kampen mellem Gedved IF og Galten FS, og de var i trygge rammer, da udvikler Ole Futtrup skulle stå for udviklingen efter kampen. Begge dommere blev dog lidt overraskede over, at udvikleren før kampen tog billeder af dem, men der var en forklaring på, da webmasteren havde bedt Ole om at sørge for deres deltagelse i: ”Nye dommere på vej” og lidt billeder skal der vel altid følge med! Heldigvis var begge dommere yderst positive og tog imod tilbuddet.

Masser af forberedelse før debutkampen

Inden deres debut havde de begge gjort sig rigtig mange tanker om kampen. Christoffer vidste, at tempoet ville blive højre, end han var vant til og med en højere tænding.
– Jeg har hele tiden følt, at jeg kunne kendelserne, men det har været mega svært at fløjte igennem, så man kan høre mit fløjt. Det har jeg arbejdet meget med.

Begge dommere havde før kampen udvalgt nogle fokuspunkter, som skulle snakkes igennem, da de var klar over, at dette var en del af forarbejdet.
-Christoffer og jeg og jeg snakker typisk om vores udviklinger, og hvad vi skal arbejde på. Det kan fx være at komme tættere på spillerne i infofasen, og vi skal have bedre styr på angrebsfejlene, siger Caroline.
Hun siger endvidere, at de også snakker om den kamp, de skal dømme, hvad de kan forvente fra spillerne og trænerne? Det giver en god forståelse for hinanden, og gør det nemmere at være ens i kendelserne.

-Selvom jeg måske havde sat forventninger lidt lavt før kampen, var det fedt!  Jeg har også lært at lukke af for trænere, som jeg faktisk var bange for i starten. Nu har jeg prøvet at fløjte i serie 2, så jeg ved godt lidt om, hvad jeg går ind til. Jeg synes, at kampen blev afviklet godt, i god ro, og med en styr på spillerne, siger Christoffer Astrup.

Caroline deler makkerens begejstring for 2 dommersystemet. Hun synes, det har været sjovt, spændende og lærerigt. For hendes vedkommende er det gået rigtig hurtigt fra 1- til 2- dommersystemet, og det er hun glad for. Hun synes, det er fedt at have en makker, man kan hygge sig med, grine med, både med og af hinanden. Derudover har man en, man kan diskutere det håndboldfaglige med, da det skaber en forståelse og bedre læring.

-Når man har en makker, er det ikke kun ens egne forventninger, man skal leve op til, men det tvinger en til at yde sit bedste hele tiden, hvilket også er fedt. Man hjælper hele tiden hinanden med at blive bedre, og man har en at støtte sig op af, siger Caroline Andersen.

 Caroline har ligeledes gjort sig tanker om, at hun i den nye række ville kunne sætte sig igennem overfor de store spillere, hun skulle møde?
– Jeg er jo bare en lille pige i forhold til spillerne. Der er intet ”frygtindgydende” i mig og mit kropssprog, derfor er jeg klar over, at der skal arbejdes med respekten. Langt hen ad vejen gik det godt med at sætte mig igennem over for spillerne, siger hun.

Hun fik lukket munden på hele Gedved holdet ved at råbe: ”slap af” efter højlydt brokkeri, fordi de mente de skulle have mål eller straffekast, hvilket ikke blev dømt. Da det lykkedes, strømmede der en følelse af succes rundt i kroppen – en fed følelse.

Begge dommere gav efterfølgende udtryk for, at de var tilfredse med debuten.
– Jeg følte vi havde en god kontrol over kampen, og jeg gik ud i omklædningsrummet med en god følelse efter kampen, siger Caroline.

IMG_0925 - Kopi

Nu sker det: Debut i 2- dommersystemet for Christoffer Astrup Jensen og Caroline Schandorf Andersen


Udvikling efter kampen

Efter omklædningen ventede udvikler Ole Futtrup på dem i cafeteriet. Der blev ”tanket op” og skudt lidt billeder til hjemmesiden, før der blev stillet skarpt på selve udviklingen.
Udvikleren havde mange roser til dommerne, og mente de havde dømt en god kamp, men der var også plads til forbedringer. Der blev snakket om, at dommerparret kunne have praktiseret en “kontrolleret frækhed” i kendelserne, det kunne være at dømme flere angrebsfejl fremfor ”billige frikast”. Selvfølgelig hvor det kan forsvares. Det vil så resultere i større afstand mellem forsvar og angreb, og i sidste ende gøre det nemmere for dommerne at lede kampen.

-Snakken med Ole går altid godt. Ole er en glad mand, når han er tilfreds. Sådan oplever jeg det i hvert fald. Samtalerne starter altid med, at Ole spørger Caroline og jeg, hvad vi synes? Så begynder han. Når han først er startet, går der snildt en time, inden han spørger, om vi har mere, og til slut viser os vores udvikling, siger Christoffer.

Caroline supplerer:
-Vi skal investere i vores infofase, som slet ikke er god nok endnu, den bliver bedre med tiden. Vi skal tættere på spillerne, smile mere, vise evne til at skifte gear, så vores kropssprog ikke bliver monotont. Vores kommunikation til spillets parter er også blevet bedre, men der er stadig noget at lære. Vi skal vise mere selvsikkerhed og autoritet – specielt i infofasen. Derudover skal vi bruge infofasen mere taktisk, så vi får ”vaneforbryderne” hurtigt på ”radaren” og får lukket ned for dem (Vaneforbryder, spiller der konstant laver regelbrud, red).

Caroline og Christoffer fik ros for deres linje mod udeholdet Galten, men glemte at følge op på den ved hjemmeholdet Gedved. Her var begge dommere enige med udvikler Ole Futtrup, da de selv havde snakket om det lige efter kampen i omklædningsrummet.

-Det er super ærgerligt, fordi det gør, at vi mister lidt autoritet og troværdighed. Vi kommer til at gøre det vanskeligere for os selv og skaber en unødvendig urolighed. Vi smider en god advarsel til Gedveds bænk efter brok, men glemmer at give Galtens træner samme tur efter, at han var usportslig, siger Karoline

-Advarslen til Galten skulle have vist, at vi havde fat i den lange ende. Vi viste god spilforståelse, med gode fordele og følgestraffe. Dog kom der en lille “ridse i lakken”, som Ole Futtrup sagde, da vi glemte at fastholde frikastet efter en korrekt 2 min. udvisning til Galtens nr. 8 for skub på angriber i en skudafvikling.

Konklusionen blev: Mere pondus i infofasen, ens linje i begge ender og mere fokus på vaneforbryderne, siger Christoffer.

IMG_0927
Detaljer og koncentration før 2. halvleg

Hvad er en god dommer?

Christoffer siger: En god dommer har styr på spillet og kan holde ro på det, men han/ hun skal stadig give spillerne lov til at vise, hvad de kan for deres hold. Dommeren har et solidt overblik over det hele….det meste.

Caroline uddyber: Et svært spørgsmål! En god dommer er en udadvendt person, som kommunikerer og snakker med spillets parter, samt skaber god ro og orden. Derudover skal en god dommer kunne erkende fejl og være selvkritisk – hele tiden evaluere på sig selv. En god dommer er også en “god sælger”. At sælge kendelserne rigtigt er en essentiel del af det at være dommer. Lærer man at sælge kendelserne rigtigt og godt, kan man dømme en forkert kendelse uden det store brok fra spillere og trænere. Jeg synes også, at det er vigtigt at en dommer kan være anonym, så man ikke sætter sig selv i fokus hele tiden og ikke decideret leder efter noget, man kan dømme – her handler det meget om selvkontrol og opmærksomhed på spillet.

To nye 2-dommere med ambitioner

Vi er kommet til tidspunktet, hvor webmasteren gerne vil vide, hvad vores to unge dommere har af ambitioner?
-Jeg vil helt vildt gerne fløjte Liga/ 1.division. Når jeg ser dommere i TV’ et, tænker jeg tit på, hvor ”super fedt” det kunne være, at være ham som styrer en Ligakamp, siger Christoffer.

Caroline er ikke uenig med sin makker:
-Jeg er en typisk “12-talspige” og stræber, så for mig er kun det bedste godt nok. Og selv når det bedste er nået, er det stadig ikke godt nok. Så, jeg har høje ambitioner.

Noget som har overrasket Caroline og Christoffer positivt er fællesskabet blandt dommerne:
-Det fællesskab, den åbenhed og hjælpsomhed er helt klart en af de store faktorer som gør, at vi er motiverede for at fortsætte som dommere og gøre karriere inden for dommerverdenen, siger Caroline.
For god ordens skyld skal det siges, at Ole Futtrup ikke direkte har udtalt sig, men det er dommernes egne indtryk, der er medtaget.
Ole har godkendt processen.

Tak til de to unge og meget åbne dommere i Håndbolddommerklubben Østjylland: Caroline Schandorf Andersen og Christoffer Astrup Jensen. Rigtig god jul og godt nytår til alle i håndboldmiljøet.

 IMG_0928
Et lettet dommerpar efter veloverstået udvikling